Praznična trpeza je nezamislica bez sitnih kolača. Možete ih spremati u mrsnoj ili posnoj varijanti - sitni kolači sa suvim voćem i čokoladom odličan su izbor za posnu trpezu. Za danas smo pripremili fantastičan recept sa slanom karamelom. Podloga se pravi pd prhkog testa, a karamela se meša sa 2 vrste čokolade.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja otopljenog putera
- Za karamel sloj:
- 3/4 šolje slatke pavlake
- 3/4 šolje smeđeg šećra
- 3/4 šolje putera
- 1/4 šolje iseckane crne čokolade
- 1/2 šolje iseckane mlečne čokolade
- 1/2 kašike soli
- Još:
- so
- kakao
Recept za sitne kolače sa slanom karamelom i čokoladom:
U velikoj činiji pomešajte brašno, kukuruzni skrob, šećer, so i otopljen puter. Sjedinite sastojke od kojih treba da dobijete prhko testo za sitne kolače. Pleh obložite pek papirom, pa prebacite i utisnite prhko testo. Pecite na 180°C oko 35-40 minuta. U šerpi otopite puter, pa dodajte smeđi šećer, pomešajte i ostavite da smesa provri. Nakon 2 minuta sipajte slatku pavlaku, posolite, potom smanjite vatru i ostavite da se smesa karamelizuje još 6-7 minuta. Sklonite sa ringle slani karamel sloj i ostavite 1-2 minuta da se ohladi. Pomešajte 2 vrste čokolade, pa ih prelijte karamelom. Mešajte dok se čokolada ne otopi. Preijte smesu preko ohlađene podloge, pa pospite solju ili kakaom (opciono). Ostavite sitne kolače 2-3 sata u frižideru.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem