Kolačod višanja natopljen belom čokoladom je sladak i kiseo u isto vreme. Mlečna i bela čokolada ga čine sočnim, dok višnja osvežava. Možda će vam se dopasti i kremasti kolač od banane. Da biste napravili kolač od višanja natopljen belom čokoladom, ovo je postupak!
Sastojci:
- 150 g mlečne čokolade
- 175 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 140 g zlatnog šećera
- 140 g veoma mekog, malo posoljenog putera
- 3 velika jajeta
- 3 kašike mleka
- 1 srednja banana, zgnječena
Za fil i preliv
- 200 g bele čokolade
- 400 g trešanja
- 150 ml kisele pavlake
Recept za kolač od višanja natopljen belom čokoladom
Zagrejte rernu
Za kolač od višanja natopljen belom čokoladom prvo zagrejte rernu na 160 C. Namažite maslacom i obložite dno dve manje tepsije za torte. Dve trećine čokolade krupno narendajte, a ostatak iseckajte. Ostavite na stranu.
Izmešajte sastojke
Stavite brašno, prašak za pecivo i šećer u veliku posudu za mešanje. Napravite udubljenje u sredini i dodajte puter, jaja i mleko (puter mora biti veoma mekan da bi ovo delovalo). Umutite mikserom oko 2 minuta dok smesa ne postane svetla i pahuljasta (ili koristite drvenu kašiku i dobro mutite 3 minuta). Lagano umešajte rendanu, seckanu mlečnu čokoladu i zgnječenu bananu.
Podelite testo
Podeliti smesu za kolač ravnomerno između plehova. Nežno poravnajte površinu poleđinom metalne kašike ili lopatice. Pecite jedno pored drugog na 25-30 minuta dok ne postane elastično na dodir i ne počne da se skuplja sa stranica.
Izvadite iz rerne
Izvadite patišpanje za kolač iz rerne, ostavite da se hladi u kalupima 5 minuta. Prebacite na rešetku, uklonite papir i ostavite da se ohladi oko 1 sat pre zaleđivanja.
Istopite belu čokoladu
Za glazuru i fil, izlomite belu čokoladu u posudu otpornu na toplotu i lagano istopite na tiganju sa vrelom vodom dok se ne rastopi. Izvadite iz tiganja i ostavite 5-6 minuta.
Složite kolač
Pokrijte lim za pečenje folijom. Višnje, jednu po jednu, umačite u čokoladu da ih dopola prekrijete, pa ih stavite u pleh da se stegnu. Kiselu pavlaku umešajte u preostalu otopljenu čokoladu dok ne postane glatka i sjajna. Zatim ostavite da se ohladi i zgusne, oko 5 minuta. Sada polovinu ove mešavine prebacite u drugu činiju. Očistite još 200g trešanja, prepolovite ih i mešajte dok se ne pomešaju. Stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje i premažite površinu smesom od višanja, a zatim drugi patišpanj. Po vrhu premažite ostatkom čokoladne smese i ukrasite umočenim celim višnjama. Ovaj kolač je najbolje jesti na dan kada je napravljena. Uživajte u kolaču od višanja natopljenom belom čokoladom!
Pročitajte kako se pravi mekani čokoladni kolač koji svi obožavaju
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem