Đavoljatorta sačinjena je od bogatog, mekaog, čokoladnog patišpanja, namazanog dekadentnim prelivom od dvostruke čokolade. Možda ćete želeti da probate i zimsku čokoladnu Pavlova tortu. Mlečna i crna čokolada uz kakao i espreso kafu čine poslasticu koju predlažemo. Evo kako da napravite đavolju tortu!
Sastojci:
- 80 g kakao praha
- 350 g šećera
- 1 kašika espreso kafe
- 300 ml ključale vode
- 300 g putera, omekšanog, plus dodatak za podmazivanje
- 150 g crne čokolade, sitno iseckane
- 6 srednjih jaja
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 220 g običnog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat morske soli
Za preliv od mlečne čokolade
- 200 g mlečne čokolade, sitno iseckane
- 100 g tamne čokolade, grubo iseckane
- 100 g putera, na kockice
- 250 ml slatke pavlake, na sobnoj temperaturi
Recept za đavolju tortu
Zagrejte rernu
Da biste napravili đavolju tortu prvo zagrejte rernu na 170C. Stavite kakao prah, 100 g šećera i espreso kafu u veliki bokal. Prelijte kipućom vodom i umutite dok ne postane glatko. Na laganoj vatri otopite puter i preostali šećer u srednjem tiganju. Dodajte crnu čokoladu i lagano topite zajedno, povremeno mešajući.
Umutite sastojke u testo
Kada se otopi, sipajte mešavinu kakaoa, šećera i espresa, jaja i ekstrakt zrna vanile i umutite metlicom dok se ne sjedine. U veću činiju procedite brašno, bikarbonu i prašak za pecivo, pa pospite čokoladnu mešavinu sa prstohvatom soli. Lagano mešajte mutilicom u da dobijete glatko testo.
Podelite testo
Podelite testo podjednako između pripremljenih plehova ili celu smesu stavite u jedan pleh a posle isecite popreko na dva dela za tortu. Pecite u sredini rerne 30 minuta dok patišpanji ne narastu i dobiju koricu, i čačkalica umetnuta u sredinu ne bude čista
Napravite preliv
U međuvremenu pripremite preliv. Stavite čistu posudu za mešanje na posudu sa blago ključalom vodom (ne dozvolite da posuda dodiruje vodu). Mlečnu i crnu čokoladu otopite zajedno u tiganju sa puterom. Kada se otopi, sklonite sa ringle i ostavite da odstoji 15 minuta. Kada se čokolada malo prohladi, metlicom snažno umutite slatku pavlaku.
Nafilujte tortu
Kada je patišpanj ispečen, ostavite da se hladi u kalupima 10 minuta pa ga izvucite na rešetku da se potpuno ohladi. Da biste ga sastavili, stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje, na sredinu rasporedite trećinu glazure, a zatim nanesite sledeći sloj patišpanja. Razmažite preostalu glazuru po celoj torti pomoću lopatice. Ohladite u frižideru 30 minuta pa poslužite. Uživajte u đavoljoj torti!
Pročitajte baunti kolač za slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem