Đavoljatorta sačinjena je od bogatog, mekaog, čokoladnog patišpanja, namazanog dekadentnim prelivom od dvostruke čokolade. Možda ćete želeti da probate i zimsku čokoladnu Pavlova tortu. Mlečna i crna čokolada uz kakao i espreso kafu čine poslasticu koju predlažemo. Evo kako da napravite đavolju tortu!

Sastojci:

  • 80 g kakao praha
  • 350 g šećera
  • 1 kašika espreso kafe
  • 300 ml ključale vode
  • 300 g putera, omekšanog, plus dodatak za podmazivanje
  • 150 g crne čokolade, sitno iseckane
  • 6 srednjih jaja
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 220 g običnog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat morske soli

Za preliv od mlečne čokolade

  • 200 g mlečne čokolade, sitno iseckane
  • 100 g tamne čokolade, grubo iseckane
  • 100 g putera, na kockice
  • 250 ml slatke pavlake, na sobnoj temperaturi

Recept za đavolju tortu

15:08
Korak 1

Zagrejte rernu

Da biste napravili đavolju tortu prvo zagrejte rernu na 170C. Stavite kakao prah, 100 g šećera i espreso kafu u veliki bokal. Prelijte kipućom vodom i umutite dok ne postane glatko. Na laganoj vatri otopite puter i preostali šećer u srednjem tiganju. Dodajte crnu čokoladu i lagano topite zajedno, povremeno mešajući.

15:18
Korak 2

Umutite sastojke u testo

Kada se otopi, sipajte mešavinu kakaoa, šećera i espresa, jaja i ekstrakt zrna vanile i umutite metlicom dok se ne sjedine. U veću činiju procedite brašno, bikarbonu i prašak za pecivo, pa pospite čokoladnu mešavinu sa prstohvatom soli. Lagano mešajte mutilicom u da dobijete glatko testo.

15:19
Korak 3

Podelite testo

Podelite testo podjednako između pripremljenih plehova ili celu smesu stavite u jedan pleh a posle isecite popreko na dva dela za tortu. Pecite u sredini rerne 30 minuta dok patišpanji ne narastu i dobiju koricu, i čačkalica umetnuta u sredinu ne bude čista

15:19
Korak 4

Napravite preliv

U međuvremenu pripremite preliv. Stavite čistu posudu za mešanje na posudu sa blago ključalom vodom (ne dozvolite da posuda dodiruje vodu). Mlečnu i crnu čokoladu otopite zajedno u tiganju sa puterom. Kada se otopi, sklonite sa ringle i ostavite da odstoji 15 minuta. Kada se čokolada malo prohladi, metlicom snažno umutite slatku pavlaku.

15:19
Korak 5

Nafilujte tortu

Kada je patišpanj ispečen, ostavite da se hladi u kalupima 10 minuta pa ga izvucite na rešetku da se potpuno ohladi. Da biste ga sastavili, stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje, na sredinu rasporedite trećinu glazure, a zatim nanesite sledeći sloj patišpanja. Razmažite preostalu glazuru po celoj torti pomoću lopatice. Ohladite u frižideru 30 minuta pa poslužite. Uživajte u đavoljoj torti!

Pročitajte baunti kolač za slavu

BONUS VIDEO

Instagram/best_kompotik Napoleon torta

StvarUkusa/L.S.