Turski kolači se rado jedu u Srbiji, a neki od najpoznatijih su sultan rolnice, baklave i mokri kolač. On se pravi slično kao naš koh, samo što se za ovu poslasticu kora pravi od kakaoa, a fil za prelivanje od čokolade. U turskom mokrom kolaču uživaće sve generacije, a dodatno mu poboljšajte ukus tako što ćete ga ukrasiti sa kokosom

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 100 ml šolje ulja
  • 200 g brašna
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 3 kašike kakaoa
  • Za fil:
  • 300 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 80 g čokolade 
  • kokos

Recept za turski mokri kolač sa kokosom:

15:37
Korak 1

Napravite koru 

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte mleko i ulje. Sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Lagano promešajte, pa dodajte prosejani kakao. Opet lepo promešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 25-30 minuta. 

15:37
Korak 2

Napravite fil

U šerpu sipajte mleko i šećer, kao i ulje. Promešajte i stavite da se kuva dok ne krene da ključa, a povremeno promešajte. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. 

15:37
Korak 3

Napravite kolač 

Izvadite koru iz rerne, pa skinite pek papir. Izbockajte čačkalicom na više mesta, pa prelijte vrelim filom i ostavite da upije. Gotov kolač bogato pospite kokosom i služite. 

Pročitajte i ovo: Najkremastiji čokoladni kolač od 2 sastojka

BONUS VIDEO: 

Instagram/hemsirenin_blogu Najkremastiji kolač

(StvarUkusa/S.B.)