Turski kolači se rado jedu u Srbiji, a neki od najpoznatijih su sultan rolnice, baklave i mokri kolač. On se pravi slično kao naš koh, samo što se za ovu poslasticu kora pravi od kakaoa, a fil za prelivanje od čokolade. U turskom mokrom kolaču uživaće sve generacije, a dodatno mu poboljšajte ukus tako što ćete ga ukrasiti sa kokosom.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 200 ml mleka
- 100 ml šolje ulja
- 200 g brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 3 kašike kakaoa
- Za fil:
- 300 ml mleka
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 80 g čokolade
- kokos
Recept za turski mokri kolač sa kokosom:
Napravite koru
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte mleko i ulje. Sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Lagano promešajte, pa dodajte prosejani kakao. Opet lepo promešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 25-30 minuta.
Napravite fil
U šerpu sipajte mleko i šećer, kao i ulje. Promešajte i stavite da se kuva dok ne krene da ključa, a povremeno promešajte. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi.
Napravite kolač
Izvadite koru iz rerne, pa skinite pek papir. Izbockajte čačkalicom na više mesta, pa prelijte vrelim filom i ostavite da upije. Gotov kolač bogato pospite kokosom i služite.
Pročitajte i ovo: Najkremastiji čokoladni kolač od 2 sastojka
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus