Kremasti kolač od banane sa mlevenim keksom, prekrivena svežim bananama i oblakom šlaga će sigurno postati vaš omiljeni desert. Možda će vam se dopasti i mančmelou kolač – savršeno penast. Savetuje se da pečenu pitu ohladite na sobnoj temperaturi pre nego što je ostavite u frižideru preko noći. Noć u frižideru pomaže da se krema stegne i daje vremena da se krem prožme ukusom banane. Evo kako da napravite kremasti kolač od banane!
Sastojci:
- 140 g slanog putera, rastopljenog
- 310 g mlevenog keksa
- 4 do 5 srednjih banana
- 2 velika jajeta na sobnoj temperaturi
- 2 velika žumanca, na sobnoj temperaturi
- 32 g kukuruznog skroba
- 100 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat morske soli
- 235 ml slatke pavlake
- 235 ml punomasnog mleka
Recept za kremasti kolač od banane
Zagrejte rernu
Za kremasti kolač od banana zagrejte rernu na 135 °C. Izaberite tepsiju sa dnom koje se može ukloniti (posuda sa lažnim dnom). Lagano podmažite dno i stranice puterom. Otopite puter i sipajte u posudu za mešanje sa mlevenim keksom. Dobro sve promešajte.
Poravnajte mleveni keks
Prstima čvrsto i ravnomerno pritisnite mleveni keks na dno i na ivice posude za torte. Da biste napravili glatku koru, koristite visoku čašu ili šolju da utisnete smešu u posudu. Da biste sprečili da se kora kasnije mrvi, prođite kašikom duž ivice gde se spajaju dno i strane da biste izgladili neravnine i napravili zaobljenu ivicu.
Napravite krem
U srednjoj posudi za mešanje umutite jaja, žumanca, šećer, kukuruzni skrob, so i vanilu dok se sve dobro ne sjedini i ne postane glatko. U malom tiganju zagrejte 1 šolju slatke pavlake i 1 šolju mleka na srednjoj vatri dok lagano ne provre. Uz neprekidno mućenje mešavine jaja u činiji, polako ulijte malu količinu mešavine vruće pavlake i mleka. Nastavite da mešate dok postepeno dodajete još vruće tečnosti, dok se sve ne sjedini. Sada pažljivo sipajte sav sadržaj posude nazad u šerpu. Smanjite vatru i kuvajte uz mešanje dok se krema ne zgusne do konzistencije tečnog pudinga, oko 5 minuta.
Pecite kolač:
Dve banane tanko narežite i stavite na dno kore. Prelijte topli krem preko banana, ostavite da se prirodno slegne oko njih. Možete lagano protresti tiganj kako biste pomogli da krema popuni sve praznine. Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite 30 minuta. Kada nežno gurnete posudu, krem treba da se lagano pomera u sredini. Ne brinite ako vidite nekoliko pukotina na vrhu, to je normalno.Ostavite pitu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim lagano prekrijte tepsiju plastičnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Uživajte u kremastom kolaču od banane!
Pročitajte i kako se pravi BOSTONSKI KREM KOLAČ
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom