Mančmelou kolač se pravi po jednostavnom receptu i desert je za ozbiljne ljubitelje čokolade! Možda će vam se dopasti i kolač Aleksandar sa rakijom. Mančmelou kolač je dekadentni čokoladni dezert prožet zaslađenom mešavinom čokoladnog preliva od kondenzovanog mleka i prekriven šlagom. Evo kako se pravi!

Sastojci:

  • 430 g čokoladnog fila za tortu u prahu
  • 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 340 g čokoladnih mrvica
  • 40 g slatke pavlake

Za penasti deo torte:

  • 130 ml vode
  • 5 kašike meda
  • 320 g šećera
  • 3 kašike želatina
  • 4 kašike vode
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 5 belanca

Za čokoladni preliv:

  • 60 g čokoladnih mrvica
  • 3 kašike slatke pavlake

Recept za mančmelou kolač:

10:06
Korak 1

Napravite patišpanj:

Mančmelou kolač počnite da pravite tako što ćete smesu za čokoladnu tortu u prahu istresite i pripremajte po uputsvu. Nakon što je patišpanj pečen, drškom drvene kašike probušite rupe po celom toplom patišpanju. Ostavite da se malo ohladi i napraviti fil.

10:10
Korak 2

Napravite fil i pospite ga po kolaču.

Za fil za mančmelou kolač pomešajte vodu, med i šećer i staviti na najjaču temperaturu. U međuvremenu želatin natopite sa hladnom vodom i ostavite da nabubri. Kada šećer provri ostavite da vri 5 minuta, odnosno dok ne počnu da izlaze balončići. Nakon toga skinite sa šporeta, dodajte želatin i promešajte da se istopi. Umutite belanca u čvrstu penu i postepeno dodajte sirup uz neprestano miksiranje. Dodajte ekstrakt vanile i mutite dok se ne dobije gustina šlaga. Potrebno je da prlijete patišpanj i ostavite da se suši na sobnoj temepraturi.

10:10
Korak 3

Napravite preliv:

Rastopite čokoladne mrvice sa 3 kašike slatke pavlake dok smesa ne postane glatka. Prebacite smesu u kesu, odsecite ugao i stavite čokoladni preliv preko celog vrha i koristite čačkalicu da biste napravili šare. Uživajte u mančmelou kolaču!

Pročitajte kako se pravi BRZI KOLAČ OD LIMUNA

BONUS VIDEO:

Posne bajadere sa orasima Instagram/helens_vegan_kitchen

StvarUkusa/L.S.