Kolač od šargarepe i ovsa je desert za celu porodicu, naročito će vam biti drago da ga jedu deca, jer se pravi od zdravih namirnica. Možda ćete želeti da napravite i tortu od kafe i oraha. Ukus mu pojačavaju orasi, med i suvo grožđe. Evo kako da napravite kolač od šargarepe i ovsa!
Sastojci:
- 2 banane, izgnječene
- 250 g ovsa
- 1 kašika putera od oraha
- 1 šargarepa, narendana
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika meda
- 150 ml mleka po izboru
- 40 g oraha, seckanih (plus još za posipanje)
- 40 gsuvog grožđa
- Grčki jogurt - za preliv
Recept za kolač sa šargarepom i ovsom
Zagrejte rernu
Za kolač od šargarepe i ovsa prvo zagrejte rernu na 180C. Pripremite pleh za pečenje u rerni poput vatrostalne posude (možete obložiti papirom za pečenje ako želite!). Možete i da duplirate količinu sastojaka u zavisnosti od veličine pleha.
Pomešajte sastojke
Prvo izgnječite banane u vatrostalnoj posudi.Dodajte kašiku putera od oraha, a zatim izrendajte šargarepu i ubacite je u posudu. Samo posipajte suvim sastojcima poput ekstrakta vanile i pospite medom. Dodajte orahe i suvo grožđe. Sipajte ovas i mleko a zatim sve dobro promešajte, izravnajte kašikom.
Pecite kolač
Pecite 35-40 minuta. Ostavite da se ohladi pre nego što prelijete grčkim jogurtom i seckanim orasima. Čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi dok ne poželite da jedete! Uživajte u kolaču od šargarepe i ovsa!
Pročitajte kako da napravite nevidljivi kolač sa jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Posno predjelo - pardajz punjen tunjevinom
Najlakši posni slavski kolač
Domaće posne zemičke od crvenog sočiva
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica