Neki od najpoznatijih kolača se prave od čokolade i retko ko može da odoli ovoj poslastici. Ako i vi spadate u ljubitelje čokoladnih kolača donosimo vam savršen recept. Napravite čokoladni kolač sa kikirikijem koji možete da služite i kada su proslave. Za njegovu pripremu vam je potrebno malo vremena, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 100 g bele čokolade
- 200 g mlečne čokolade
- 250 g šećera
- 100 g putera
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g pečenog kikirikija
- 100 g šećera u prahu
- 30 g nutele
- 15 g želatina
- 50 ml vode
- 2 jajeta
- 30 ml ulja
- 50 g brašna
- 20 g kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
Recept za čokoladni kolač sa kikirikijem:
Istopite belu i mlečnu čokoladu, pa ih sipajte u dve kese za zamrzivač i isecite vrh. Uzmite neku plastičnu posudu i sipajte na sve četiri strane istopljenu belu čokoladu, ali sipajte na sredini svake strane. Preko sipajte istopljenu mlečnu čokoladu. Pomerajte plastičnu činiju tako da mlečna čokolada pokrije celu posudu, pa stavite u zamrzivač. U tiganju istopite šećer (200 g), pa dodajte puter. Kuvajte dok se i puter ne istopi, pa sipajte u neku posudu. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi 20 minuta. Zatim u tu smesu dodajte pečeni kikiriki i promešajte. Pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. Zatim da dodajte u nutelu i promešajte. Nutelu sa želatinom dodajte u slatku pavlaku (200 ml) koju ste umutili sa šećerom u prahu. Sve lepo sjedinite. Jaja umutite sa šećerom (50 g), a zatim sipajte ulje i nastavite da mutite. Dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite. Sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom, pa pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta. Isecite koru tako da bude iste veličine kao plastična posuda u kojoj je čokolada. Izvadite zaleđenu čokoladu iz posude, pa prvo sipajte smesu sa kikirikijem. Zatim sipajte fil i na kraju stavite koru. Okrenite kolač tako da je kora na donjoj strani i ohladite u frižideru sat vremena. Služite!
Pročitajte i ovo: Posni čokoladni kolač sa keksom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus