Sastojci:
Za voćni sloj:
- 50 g putera
- 100 g smeđeg šećera
- 4-5 svežih breskvi
Za testo:
- 150 g putera na sobnoj temperaturi
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 120 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za kolač sa breskvama:
Zagrejte rernu na 180 stepeni C. U tiganju istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte smeđi šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori i ne dobijete karamelizovani sos. Stavite kriške breskve preko karamel sosa, ređajući ih ravnomerno da prekriju dno tiganja. Ostavite posudu na stranu i pripremite testo.
U velikoj činiji umutite puter sobne temperature sa šećerom dok smesa ne postane kremasta i pahuljasta. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. U drugoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte, pa dodajte so. Postepeno dodajte suve sastojke u mešavinu putera i jaja, naizmenično sa mlekom. Počnite i završite sa suvim sastojcima. Na kraju dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.
Dobro izmešano testo rasporedite preko breskvi poređanih u pleh, poravnavajući ga špatulom po površini. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite tortu 40-45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu 5-6 minuta. Zatim prođite nožem po ivicama tepsije da biste lakše izvadili. Stavite tanjir preko tepsije i pažljivo okrenite kolač, tako da breskve budu na vrhu.
Kolač sa breskvama se priprema obrnutim redosledom, a voćni sloj se pretvara u savršeno karamelizovane breskve sa smeđim šećerom i puterom. Ukoliko volite ovakve poslastice, možda ćete želeti da napravite i najukusniji "mrvica" kolač sa smokvama.
Pročitajte kako se pravi kakao kolač od samo 6 sastojaka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem