Princes krofne ili profiterole su francuska poslastica koja je popularna u celom svetu, a pravi se od kuvanog testa i predivnog vanila fila. Kako je testo neutralnog ukusa, princes krofne možete da napravite i u slanoj varijanti, tako što ćete ih napuniti npr. ruskom salatom. Italijani ih prave najjednostavnije i nema greške da će ovaj recept svima uspeti. Za fil koristite slatku pavlaku, jer je brže, ali i možete i originalni vanila krem.
Šveđani su poznati po najkreativnijim receptima za ovu poslasticu. Postoji čitava tradicija koja nalaže koja boja princes krofni je prikladna za koji praznik: žuta za Uskrs, crvena za Božić, bela za svadbe, princes krofne sa pomorandžom za Noć veštica.
- Sastojci:
- 120 g brašna
- 70 g putera
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- Za fil:
- 200 ml šlaga
- šećer u prahu
Priprema:
U šerpi pomešajte vodu i mleko, pa stavite da se kuva. Dodajte puter i kuvajte dok se ne otopi, pa isključite šporet i sipajte brašno. Mešajte sve vreme dok ne napravite testo. Dodajte jaja, jedno po jedno, i sjedinite sa testom. Kašikom vadite i stavljajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C sa ventilatorom oko 20 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 20 minuta. Malo otvorite rernu i ostavite ih da se ohlade unutra. Umutite slatku pavlaku i sipajte je u špric za kolače, a zatim napunite testo. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem