Istorijski gledano, prve pite su pravili stari Egipćani, i recepte su oplemenili i doradili stari Rimljani, onda se ovaj specijalitet proširio po Evropi. Mogu da se prave od kupovnih ili domaćih kora, testa, sa različitim nadevima, slatkim ili slanim... Kako god da je spremite domaća pita je uvek ukusnija od kupovne. Ako ste više ljubitelj slatkih, sa kremom i voćem, onda vam predlažemo da isprobate ovaj recept koji je poslala naša čitateljka Sanja Milojević. 

  • Sastojci:
  • Za fil:
  • 1 l mleka
  • 150 g šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike gustina
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 4 žumanceta
  • 100 g putera
  • Za premaz: 
  • 1 jaje
  • 150 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike griza
  • kesica praška za pecivo
  • Još:
  • pakovanje kora
  • oko 300-400 g višanja ili drugog voća

Priprema: 

U 300 ml mleka dodajte šećer, brašno, gustin, vanilin šećer i žumanca. Dobro sjedinite da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko sipajte u šerpu i stavite da se kuva. Kada provri sipajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz konstatno mešanje. U vruć fil sipajte puter, pa umutite da se svi sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. U posudi pomešajte jaje, ulje, jogurt, šećer, griz i prašak za pecivo. Sve dobro umutite, pa odvojite 3 kašike premaza (njima ćete premazati rolate). Kore podelite na 3 dela, uglavnom je to 4 ili 5 kora za jednu pitu. Raširite jednu koru, pa premažite smesom od jogurta i jajeta (2-3 kašike), preko toga stavite drugu koru, opet premažite, pa treću koru, premaz i na kraju stavite četvrtu koru.Sipajte trećinu krema sa višnjama po dužini i urolajte. Ponovite i sa preostalim korama. Svaki rolat premažite smesom od jaja i jogurta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa secite. Po želji pospite šećerom u prahu. 

Recept poslala Sanja Milojević 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE