Banane su praktično voće koje možete da korisite za pripremu najrazličitijih poslastica. Jedna od najpoznatijih nam stiže iz Amerike, a u pitanju je banana hleb. Veruje se da je recept za ovo slatko testo nastao tokom Velike depresije, jer domaćice nisu želele da bacaju prezrele banane, pa su osmislile ovaj savršen desert. Drugi veruju da je recept za banana hleb razvijen u korporativnim kuhinjama za promovisanje proizvoda od brašna i sode bikarbone. U nastavku testa pročitajte jedan od najboljih recepta za banana hleb, a to je čokoladni.
- Sastojci:
- 2-3 banane
- 1 jaje i 1 žumance
- 1,5 kašičica ekstrakta vanile
- 170 g grčkog jogurta
- 45 g neslanog putera
- 100 g smeđeg šećera
- 60 g šećera
- 65 g kakao praha
- 120 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 180 seckane crne čokolade
Priprema:
U posudi ispasirante banane, pa dodajte jaje i žumance, vanilu, jogurt, istopljeni puter, smeđi šećer, običan šećer i dobro promešajte. Dodajte prosejano brašno sa sodom bikarbonom, kakaom i posolite. Sve sastojke dobro sjedinite i pospite seckanom čokoladom (150 g), i još jednom promešajte. Po vrhu pospite preostalih 30 g seckane čokolade i sipajte u posudu koju ste premazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Slatki hleb za Uskrs - posna praznična vekna iz rumunske kuhinje
Kako da postavite i ukrasite sto za Uskrs
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite najlepša dekupaž jaja za Uskrs
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem