Neobičnog imena Krtica torta je prava radost za nepca, a naziv je dobila po tome što izgledom podseća na krtičnjak.
Njeno tačno poreklo nije poznato, a pravi se širom sveta uz dodatke raznog voća, ali izvorni recept je onaj sa bananom. Efektna i ukusna, a njena priprema nije posebno komplikovana.
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 135 g maslaca
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 70 g brašna
- 30 g kakao praha
- 100 g mlevenih badema
- 100 g rendane čokolade
- 500 ml slatke pavlake
- 2 veće banane
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Žumanca i belanca odvojite, pa belanca umutite u čvrst sneg sa dve kašike šećera. Maslac pomešajte sa ostatkom šećera i vanilin šećerom, pa mutite dok ne postane penast. Dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Lagano sipajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i bademe, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pomešajte sa umućenim belancima i sve lepo sjedinite. Prebacite testo u okrugli kalup, obložen pek papirom i pecite oko 30 minuta. Kada je kora pečena ostavite da se ohladi, pa kašikom izdubite središnji deo. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag, pa dodajte naredndanu čokoladu. Banane oljuštite, pa presecite na pola po dužini. Poređajte ih u izdubljenu koru, pa odozgo premažite slatkom pavlakom. Ostatak patišpanja koji ste izdubili rukama izmrvite odozgo po šlagu. Tortu stavite u frižider da se stegne minimum sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno