Neobičnog imena Krtica torta je prava radost za nepca, a naziv je dobila po tome što izgledom podseća na krtičnjak.

Njeno tačno poreklo nije poznato, a pravi se širom sveta uz dodatke raznog voća, ali izvorni recept je onaj sa bananom. Efektna i ukusna, a njena priprema nije posebno komplikovana.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 135 g maslaca
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 70 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 100 g mlevenih badema
  • 100 g rendane čokolade
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 veće banane

Priprema:

Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Žumanca i belanca odvojite, pa belanca umutite u čvrst sneg sa dve kašike šećera. Maslac pomešajte sa ostatkom šećera i vanilin šećerom, pa mutite dok ne postane penast. Dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Lagano sipajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i bademe, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pomešajte sa umućenim belancima i sve lepo sjedinite. Prebacite testo u okrugli kalup, obložen pek papirom i pecite oko 30 minuta. Kada je kora pečena ostavite da se ohladi, pa kašikom izdubite središnji deo. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag, pa dodajte naredndanu čokoladu. Banane oljuštite, pa presecite na pola po dužini. Poređajte ih u izdubljenu koru, pa odozgo premažite slatkom pavlakom. Ostatak patišpanja koji ste izdubili rukama izmrvite odozgo po šlagu. Tortu stavite u frižider da se stegne minimum sat vremena.

Izvor: Stvar ukusa