Domaće torte nije uvek lako napraviti, ali ovaj recept je vrlo jednostavan i uspeva svima, čak i ako ste početnik. Ukus domaćih torti nadmašuje sve one prelepe poslastice napravljene u poslastičarnicama. Jedna od tih torti je svakako i čuvena ruska torta Dan i noć. Pravi se od jeftinih sastojaka koje svi mogu da priušte, a ukus vas defitnitivno neće razočarati. Lepo izgleda, mekana je i sočna, pa je odlično posluženje ako imate neku proslavu. 

Sastojci: 

Za beli deo:

  • 200 g šećera
  • 200 g kisele pavlake 
  • 2 jajeta 
  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1,5 kašičica praška za pecivo

Za tamni deo:

  • 200 g šećera
  • 200 g kisele pavlake
  • 2 jajeta 
  • 130 gbrašna
  • prstohvat soli
  • 1,5 kašičica praška za pecivo 
  • 3 kašike kakaoa

Za fil:

  • 150 g putera (sobna temperatura)
  • 250 g kondenzovanog mleka (sobna temperatura)
  • 250 g kisele pavlake (može i hladna)

Priprema: 

Kako se pravi svetla kora za tortu?

Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu penasta, a zatim dodajte pavlaku, sjedinite mikserom, a onda sipajte  prosejano brašno i prašak za pecivo i nastavite da mutite. Sipajte smesu na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 180°C oko 12-14 minuta. Isecite koru na 4 dela. 

Kako se pravi tamna kora za tortu?

Jaja umutite sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu penasta, pa dodajte pavlaki i nastavite da mutite. Sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom i sjedinite mikserom. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 12-14 minuta. Isecite koru na 4 dela. 

Ovako se pravi fil: 

Puter sobne temeprature dobro umutite, pa dodajte kondenzovano mleko i nastavite da mutite. Na kraju dodajte pavlaku i sjedinite mikserom. 

Ređanje torte:

Stavite crnu koru, pa fil, belu koru, pa fil i tako dok ne utrošite materija. Odvojite jednu belu i jednu crnu koru za dekoraciju. Premažite celu tortu filom, pa izblendirajte prvo svetlu, pa tamnu koru. Ukrasite pola torte prvo jednom korom, pa drugom. Ostavite da se ohladi 1,5-2. 

Izvor: Stvar ukusa