Domaće torte nije uvek lako napraviti, ali ovaj recept je vrlo jednostavan i uspeva svima, čak i ako ste početnik. Ukus domaćih torti nadmašuje sve one prelepe poslastice napravljene u poslastičarnicama. Jedna od tih torti je svakako i čuvena ruska torta Dan i noć. Pravi se od jeftinih sastojaka koje svi mogu da priušte, a ukus vas defitnitivno neće razočarati. Lepo izgleda, mekana je i sočna, pa je odlično posluženje ako imate neku proslavu.
Sastojci:
Za beli deo:
- 200 g šećera
- 200 g kisele pavlake
- 2 jajeta
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 1,5 kašičica praška za pecivo
Za tamni deo:
- 200 g šećera
- 200 g kisele pavlake
- 2 jajeta
- 130 gbrašna
- prstohvat soli
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 3 kašike kakaoa
Za fil:
- 150 g putera (sobna temperatura)
- 250 g kondenzovanog mleka (sobna temperatura)
- 250 g kisele pavlake (može i hladna)
Priprema:
Kako se pravi svetla kora za tortu?
Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu penasta, a zatim dodajte pavlaku, sjedinite mikserom, a onda sipajte prosejano brašno i prašak za pecivo i nastavite da mutite. Sipajte smesu na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 180°C oko 12-14 minuta. Isecite koru na 4 dela.
Kako se pravi tamna kora za tortu?
Jaja umutite sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu penasta, pa dodajte pavlaki i nastavite da mutite. Sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom i sjedinite mikserom. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 12-14 minuta. Isecite koru na 4 dela.
Ovako se pravi fil:
Puter sobne temeprature dobro umutite, pa dodajte kondenzovano mleko i nastavite da mutite. Na kraju dodajte pavlaku i sjedinite mikserom.
Ređanje torte:
Stavite crnu koru, pa fil, belu koru, pa fil i tako dok ne utrošite materija. Odvojite jednu belu i jednu crnu koru za dekoraciju. Premažite celu tortu filom, pa izblendirajte prvo svetlu, pa tamnu koru. Ukrasite pola torte prvo jednom korom, pa drugom. Ostavite da se ohladi 1,5-2.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem