Torta Viktorija postala je klasik britanske kuhinje, a reč je o izuzetno laganoj letnjoj torti napunjenoj filom od margarina i voća. Inače, ova torta je dobila ime po kraljici Viktoriji, koja je obožavala da je jede uz popodnevni čaj, a recept je osmislila dvorska dama i kraljičina prijateljica vojvotkinja Ana Rasel.
Ova torta je postala toliko popularna da je Britanci prave za posebne prilike, a takođe je omiljena na dvoru i dan danas. Recept je više nego jednostavan, a ne zna se da li je torta ukusnija ili lepše izgleda, a savršena je za sve događaje i proslave.
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 200 g margarina
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike mleka
Za fil:
- 100 g margarin
- 140 g šećera u prahu
- 200 g džema od maline ili jagode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Cela jaja prvo umutite da postanu penasta, a zatim ih pomešajte sa šećerom, omekšalim margarinom, praškom za pecivo i mlekom, pa mutite da dobijete glatku ujednačenu smesu. Testo sipajte u okrugli kalup za kolače prečnika 20 cm i pecite oko 20 minuta. Kada je pečen ostavite ga da se ohladi, pa presecite na pola po širini da dobijete dve kore. Za fil, omekšali margarin mutite dok ne postane penast, a zatim postepeno dodajte šećer u prahu sve vreme muteći. Na kraju sipajte i ekstrakt vanile. Na tacnu stavite donju koru, bogato je premažite džemom, a potom i filom od margarina. Odozgo stavite drugi biskvit i lagano pritisnite. Ostavite u frižideru da se stegne oko sat vremena, a po želji je pre služenja pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus