Čokoladna torta mnogima je prvi izbor kada su poslastice u pitanju. Pripremljena po ovom receptu oduševiće sve ljubitelje čokolade, a savršeno je kremasta i mekana. Čak i ako ste pravi amater u kuhinji, uspećete da napravite ovu predivnu tortu. Sa druge strane, iskusne domaćiće je obožavaju jer se pravi očas posla, a nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
150 g putera
2 žumanceta
120 g šećera
280 g brašna
1 kašika praška za pecivo
1 kašika kakao praha
prstohvat soli
Za fil:
500 ml mleka
2 žumanceta
100 g šećera
4 kašike brašna
malo cimeta
150 g tamne čokolade
Priprema:
U činiju dodajte puter, žumanca i šećer, pa dobro izmešajte tako da dobijete penastu smesu. Prosejte brašno, dodajte prašak za pecivo, kakao i prstohvat soli, pa zamesite da dobijete prhko testo. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Za to vreme pripremite fil. U šerpu sipajte mleko, dodajte žumanca, šećer i cimet, a potom i brašno, pa dobro sve umutite tako da nema grudvica. Zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje, dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu i mešajte dok se u potpunosti ne rastopi. Testo podelite u dva dela, pa od jedne polovine formirajte koru u kalupu prečnika 26 cm, koji ste obložili pek papirom. Izbušite je viljuškom na nekoliko mesta. Sipajte fil i ravnomerno rasporedite. Drugi polovinu testa izrendajte na krupno rende preko fila. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. Kada je torta pečena skinite kalup i pospite je šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus