Kada pomislite na detinjstvo i slatkiše, sigurno svima prvo padnu na pamet mekane i ukusne bakine krofne posute šećerom u prahu. Ovaj recept je malo drugačiji od klasičnog, jer se krofne ne prže, već se peku u rerni. Što je najbolje od svega u testo ne ide kvasac, nema čekanja da nadođe, a biće podjednako vazdušasto i mekano. Krofne punite džemom po ukusu, a ukoliko želite da se prisetite dobro poznatog ukusa iskoristite domaći džem od šljiva.
Sastojci:
320 g brašna
7 g praška za pecivo
80 g šećera
80 ml mleka
7 kašika ulja
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile
Za punjenje:
12 kašika džema po ukusu
Za umak:
100 g šećera
100 g putera
Priprema:
Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite viljuškom mleko, ulje, jaje i ekstrakt vanile. Dodajte brašno, prašak za pecivo i šećer, pa dobro promešajte. Mešajte dokle god ne dobijete glatko testo bez grudvica, ali nije potrebno da smesu previše obrađujete, jer ćete dobiti tvrde krofne. Testo kratko premesite rukama, pa ga podelite na 12 jednakih delova. Svaki od njih malo razvucite rukama, napunite kašikom džema, pa oblikujte lopticu. Ređajte krofne na pleh obložen pek papirom, ali između svake ostavite razmak. Pecite ih oko 20 minuta dok ne dobiju lepu rumenu boju. Za to vreme otopite puter na najnižoj temperaturi. Šećer sipajte u činiju, pa čim krofne izvadite iz rerne umačite ih u puter, pa zatim uvaljajte u šećer.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus