Možda se čini da ovaj recept ima mnogo koraka, ali svaki korak je jednostavan i brz za pripremu. Prvo morate napraviti kore od kakaoa i ostaviti ih da se potpuno ohlade. Ova torta je savršena za neku posebnu ili svečanu priliku jer izgleda veoma dekorativno. Raskošna mus torta se prosto topi u ustima, a kombinacija čokolade i karamele je neodoljiva.

  • Sastojci:
  • Čoko brauni sloj:
  • 2 jajeta
  • 135 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 60 g nezaslađenog kakao praha
  • 1/2 šolje brašna
  • Mus od mlečne čokolade
  • 180 g mlečne čokolade
  • 145 g slatke pavlake
  • pola kašike (5 g) želatina u prahu
  • 2 kašike hladne vode
  • 200 g slatke pavlake
  • Karamel mus
  • Za slani karamel sos
  • 50 g šećera
  • 1 kašika vode
  • 1 kašika putera, na sobnoj temperaturi
  • 60 g slatke pavlake
  • prstohvat soli
  • Za mus
  • pola kašike želatina u prahu
  • 2 kašike hladne vode
  • 320 g slatke pavlake
  • Karamel glazura
  • 50 g šećera
  • 1 kašika vode
  • 3 kašike slatke pavlake
  • 1 kašika putera, na sobnoj temperaturi
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • Za dekoraciju
  • čokoladni ganaš
  • mini čokoladni kamenčići

Priprema:

Zagrejte rernu na 180C. Podmažite i obložite dve tepsije sa papirom za pečenje. U činiji umutite jaja sa šećerom i solju dok se dobro ne sjedine. Sipajte ulje i ekstrakt vanile. Prosejte brašno i kakao prah i umutite da se potpuno sjedine. Podeliti testo u pripremljene tepsije. Pecite 10-12 minuta dok čačkalica umetnuta u centar ne postane čista ili sa nekoliko vlažnih mrvica. Pustite da se potpuno ohladi.
Pripremite mus od mlečne čokolade: U posudu otpornu na toplotu dodajte mlečnu čokoladu i 145 g slatke pavlake. Stavite činiju iznad šerpe sa ključanjem vode, na laganoj vatri, dok se sva čokolada ne istopi. U međuvremenu rastvorite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri oko 5 do 10 minuta. Stavite želatin na tihu vatru samo dok se želatin ne rastvori i prelijte ga preko otopljene čokoladne mešavine. Pustite da se čokoladna mešavina potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite preostalih 200 g ohlađene pavlake za šlag. Dodajte smesu otopljene mlečne čokolade i mešajte dok se dobro ne sjedini.

Počnite da sastavljate tortu. Stavite čokoladni brauni u kalup sa obručem. Prelijte čokoladni mus preko braunija i zamrznite oko 20-30 minuta da se malo stegne. 

Pripremite slani karamel sos. Šećer i vodu stavite u šerpu na srednje jakoj vatri i kuvajte bez mešanja dok se šećer ne rastvori i ne dobije boju karamela. Dodajte slatku pavlaku. Kuvajte oko 1 minut uz stalno mešanje drvenom kašikom dok ne postane glatko. Uklonite sa vatre i dodajte puter i so. Dobro promešajte dok ne postane glatko. Sipajte u činiju i ostavite da se ohladi. 

Pripremite karamel mus. Rastvorite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri oko 5 do 10 minuta. Stavite želatin na tihu vatru samo dok se želatin ne rastvori i prelijte ga preko karamel sosa. Umutite preostalu slatku pavlaku. Dodajte karamel mešavinu i mešajte dok se dobro ne sjedini. Isecite drugi sloj torte da bude malo manji od prvog da biste napravili lep presek.Pokrijte karamel musom i zagladite vrh. Ostavite u frižideru 4-6 sati da se stegne. 

Pripremite karamel glazuru. Šećer i vodu stavite u šerpu na srednje jakoj vatri i kuvajte bez mešanja dok se šećer ne rastvori i ne dobije boju karamela. Dodajte pavlaku. Kuvajte oko 1 minut uz stalno mešanje drvenom kašikom dok ne postane glatko.
Uklonite sa vatre i dodajte puter, so i ekstrakt vanile. Dobro promešajte dok ne postane glatko. Sipajte karamel na vrh torte i mešajte da se ravnomerno rasporedi. Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne. Ukrasite čokoladnim ganašom i mini čokoladnim kamenčićima.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE