Možda se čini da ovaj recept ima mnogo koraka, ali svaki korak je jednostavan i brz za pripremu. Prvo morate napraviti kore od kakaoa i ostaviti ih da se potpuno ohlade. Ova torta je savršena za neku posebnu ili svečanu priliku jer izgleda veoma dekorativno. Raskošna mus torta se prosto topi u ustima, a kombinacija čokolade i karamele je neodoljiva.
- Sastojci:
- Čoko brauni sloj:
- 2 jajeta
- 135 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 60 g nezaslađenog kakao praha
- 1/2 šolje brašna
- Mus od mlečne čokolade
- 180 g mlečne čokolade
- 145 g slatke pavlake
- pola kašike (5 g) želatina u prahu
- 2 kašike hladne vode
- 200 g slatke pavlake
- Karamel mus
- Za slani karamel sos
- 50 g šećera
- 1 kašika vode
- 1 kašika putera, na sobnoj temperaturi
- 60 g slatke pavlake
- prstohvat soli
- Za mus
- pola kašike želatina u prahu
- 2 kašike hladne vode
- 320 g slatke pavlake
- Karamel glazura
- 50 g šećera
- 1 kašika vode
- 3 kašike slatke pavlake
- 1 kašika putera, na sobnoj temperaturi
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- Za dekoraciju
- čokoladni ganaš
- mini čokoladni kamenčići
Priprema:
Zagrejte rernu na 180C. Podmažite i obložite dve tepsije sa papirom za pečenje. U činiji umutite jaja sa šećerom i solju dok se dobro ne sjedine. Sipajte ulje i ekstrakt vanile. Prosejte brašno i kakao prah i umutite da se potpuno sjedine. Podeliti testo u pripremljene tepsije. Pecite 10-12 minuta dok čačkalica umetnuta u centar ne postane čista ili sa nekoliko vlažnih mrvica. Pustite da se potpuno ohladi.
Pripremite mus od mlečne čokolade: U posudu otpornu na toplotu dodajte mlečnu čokoladu i 145 g slatke pavlake. Stavite činiju iznad šerpe sa ključanjem vode, na laganoj vatri, dok se sva čokolada ne istopi. U međuvremenu rastvorite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri oko 5 do 10 minuta. Stavite želatin na tihu vatru samo dok se želatin ne rastvori i prelijte ga preko otopljene čokoladne mešavine. Pustite da se čokoladna mešavina potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite preostalih 200 g ohlađene pavlake za šlag. Dodajte smesu otopljene mlečne čokolade i mešajte dok se dobro ne sjedini.
Počnite da sastavljate tortu. Stavite čokoladni brauni u kalup sa obručem. Prelijte čokoladni mus preko braunija i zamrznite oko 20-30 minuta da se malo stegne.
Pripremite slani karamel sos. Šećer i vodu stavite u šerpu na srednje jakoj vatri i kuvajte bez mešanja dok se šećer ne rastvori i ne dobije boju karamela. Dodajte slatku pavlaku. Kuvajte oko 1 minut uz stalno mešanje drvenom kašikom dok ne postane glatko. Uklonite sa vatre i dodajte puter i so. Dobro promešajte dok ne postane glatko. Sipajte u činiju i ostavite da se ohladi.
Pripremite karamel mus. Rastvorite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri oko 5 do 10 minuta. Stavite želatin na tihu vatru samo dok se želatin ne rastvori i prelijte ga preko karamel sosa. Umutite preostalu slatku pavlaku. Dodajte karamel mešavinu i mešajte dok se dobro ne sjedini. Isecite drugi sloj torte da bude malo manji od prvog da biste napravili lep presek.Pokrijte karamel musom i zagladite vrh. Ostavite u frižideru 4-6 sati da se stegne.
Pripremite karamel glazuru. Šećer i vodu stavite u šerpu na srednje jakoj vatri i kuvajte bez mešanja dok se šećer ne rastvori i ne dobije boju karamela. Dodajte pavlaku. Kuvajte oko 1 minut uz stalno mešanje drvenom kašikom dok ne postane glatko.
Uklonite sa vatre i dodajte puter, so i ekstrakt vanile. Dobro promešajte dok ne postane glatko. Sipajte karamel na vrh torte i mešajte da se ravnomerno rasporedi. Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne. Ukrasite čokoladnim ganašom i mini čokoladnim kamenčićima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom