Čizkejk je nastao u Italiji a svetsku popularnost duguje odličnom i osvežavajućem ukusu mlečnog sira u kombinaciji sa voćnim ili čokoladnim prelivom. Ovo je jedna od onih kremastih poslastica koje se brzo prave i ne peku se. Kombinaciju čokolade i lešnika verovatno svi volimo, pa u to ime ide i recept u nastavku.

Sastojci:

Korica:

  • 150g mlevenog keksa
  • 80g istopljenog putera
  • 1 kašika kakao praha
  • 3-4 kašike mleka
  • 50g seckanog lešnika

Fil:

  • 200g čokolade za kuvanje
  • 400g krem sira
  • 200ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 250ml slatke pavlake
  • 2 kesice kremfixa ili 1 kesica želatina

Preliv:

  • 80g mlečne čokolade
  • 50g čokolade za kuvanje
  • 50ml slatke pavlake
  • 50g seckanih lešnika

Priprema:

Za koricu pomešati mleveni keks i kakao, umešati puter i postepeno dodavati kašike mleka dok smesa ne bude onakva da može lepo da se rasporedi u kalupu. Smesu rasporediti u kalupu prečnika 21cm i odložiti u frižider.
Za fil istopiti čokoladu i ostaviti je da se ohladi. Miskerom umutiti slatku pavlaku sa kremfixom da bude skoro kao šlag i odložiti u frižider.
U drugoj posudi mikserom umutiti krem sir i zaslađeno kondenzovano mleko. Dodati čokoladu i mutiti da se sjedini, smesa postane poprilično čvrsta.
Na kraju laganim potezima i pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku (to malo traje), dobijenu smesu rasporediti preko korice i odložiti u frižider. Ukoliko se koristi želatin umesto kremfixa, njega pripremiti po uputstvu na kesici i dodati na kraju kada se spoji fil sa umućenom slatkom pavlakom.
Tortu odložiti u frižider na najmanje 4h, najbolje preko noći.
Za preliv zagrejati slatku pavlaku, preliti je preko čokolade i ostaviti tako 1-2 min. Zatim promešati, dodati lešnike i rasporediti preko fila. Čim se preliv stegne spremna je za jelo.

Izvor: slatka domaćica