Čizkejk je nastao u Italiji a svetsku popularnost duguje odličnom i osvežavajućem ukusu mlečnog sira u kombinaciji sa voćnim ili čokoladnim prelivom. Ovo je jedna od onih kremastih poslastica koje se brzo prave i ne peku se. Kombinaciju čokolade i lešnika verovatno svi volimo, pa u to ime ide i recept u nastavku.
Sastojci:
Korica:
- 150g mlevenog keksa
- 80g istopljenog putera
- 1 kašika kakao praha
- 3-4 kašike mleka
- 50g seckanog lešnika
Fil:
- 200g čokolade za kuvanje
- 400g krem sira
- 200ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 250ml slatke pavlake
- 2 kesice kremfixa ili 1 kesica želatina
Preliv:
- 80g mlečne čokolade
- 50g čokolade za kuvanje
- 50ml slatke pavlake
- 50g seckanih lešnika
Priprema:
Za koricu pomešati mleveni keks i kakao, umešati puter i postepeno dodavati kašike mleka dok smesa ne bude onakva da može lepo da se rasporedi u kalupu. Smesu rasporediti u kalupu prečnika 21cm i odložiti u frižider.
Za fil istopiti čokoladu i ostaviti je da se ohladi. Miskerom umutiti slatku pavlaku sa kremfixom da bude skoro kao šlag i odložiti u frižider.
U drugoj posudi mikserom umutiti krem sir i zaslađeno kondenzovano mleko. Dodati čokoladu i mutiti da se sjedini, smesa postane poprilično čvrsta.
Na kraju laganim potezima i pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku (to malo traje), dobijenu smesu rasporediti preko korice i odložiti u frižider. Ukoliko se koristi želatin umesto kremfixa, njega pripremiti po uputstvu na kesici i dodati na kraju kada se spoji fil sa umućenom slatkom pavlakom.
Tortu odložiti u frižider na najmanje 4h, najbolje preko noći.
Za preliv zagrejati slatku pavlaku, preliti je preko čokolade i ostaviti tako 1-2 min. Zatim promešati, dodati lešnike i rasporediti preko fila. Čim se preliv stegne spremna je za jelo.
Izvor: slatka domaćica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem