Ljubitelji maka će biti posebno oduševljeni ovim kolačem. Pravi se od keksa, maka i rozen kora. Na kraju se prelije čokoladnom glazurom. Izgledom podseća na oblande, a ukus nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj ukusni kolač možete da služite i kada su rođendani ili slave.
Sastojci:
- 400 ml vode (ili mleka)
- od 150 do 200 g šećera (po vašem ukusu)
- 200 g margarina (ili masalaca)
- 100 g čokolade
- 200 g maka
- 200g mlevenog keksa
- rozen kore
Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 4 kasike ulja
Pripema:
U šerpu sipajte vodu sa šećerom. Otopite na šporetu, pa dodajte margarin. Sklonite sa ringle i postepeno dodajte mleveni mak, uz konstantno mešanje. Vratite na šport i kuvajte još 5 minuta, uz mešanje. Sklonite šerpu sa šporeta, pa dodajte izlomljenu čokoladu, dobro promešajte da se istopi. Postepeno dodajte mleveni keks, dobro promešajte. Gotov fil ostavite 5-10 minuta. Oko 4-5 kašika fila ravnomerno premažite preko kore. Ponovite postupak sa ostalim korama. Završite filovanje sa korom. Prekrijte kolač sa krpom (ili folijom) i ostavite (najmanje 3 h). Nakon toga, poslednju koru premažite sa istopljenom čokoladom sa 4 kašike ulja.
Ostavite da se čokolada stegne, pa isecite štanglice oštrim nožem.
Izvor: cooking
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom