Rafaelo torta sada već spada u klasike, a njena kombinacija sastojaka je prosto savšrena. Idelana je i za leto i za zimu, a danas vam donosimo recept za posnu rafaelo tortu sa malinama. Osvežavajuća i ukusna, a maline, kokos i čokolada su pravi raj za nepca. Nekada je za posne torte bilo malo recepata, ali danas postoji puno namirnica kojima možete da zamenite mrsne sastojke i tako napravite najlepše posne torte.

  • Sastojci:
  • Za koru: 
  • 250 g posnog keksa
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 100 g margarina
  • 70 ml soka od pomorandže
  • Za fil od voća: 
  • 200 g malina
  • 5 kašika šećera
  • 100 ml vode
  • 2 kašike gustina 
  • Za fil sa kokosom:
  • 600 ml vode
  • 6 kašika šećera
  • 80 g pudinga od vanile 
  • 100 g margarina
  • 50 g posne bele čokolade
  • 2 kašike šlaga
  • 100 g kokosa
  • Još: 
  • 100-120 g posnog šlaga 
  • 200 ml kisele vode 
  • posna čokolada 

Priprema:

Mleveni keks pomešajte sa vanilin šećerom, margarinom i sokom od pomorandže. Lepo sjedinite, pa utisnite u kalup prečnika 20 cm, koji ste obložili pek papirom. Stavite u frižider. U posudi pomešajte gustim sa 50 ml vode. Sjedinite tako da nema grudvica. U šepru sipajte maline, vodu i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Dodajte smesu od gustina i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na podlogu od keksa sipajte vreo fil sa malinama i sačekajte da se potpuno ohladi. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pred kraj dodajte čokoladu i margarin, pa mešajte dok se sastojci ne otope i sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Šlag umutite u drugoj posudi sa kiselom vodom. Kada se fil ohladi dodajte dve kašike šlaga, pa umutite, a onda dodajte i kokos i lagano umešajte. Sipajte preko voćnog fila, a onda preko premažite i umućeni šlag. 

BONUS VIDEO: 

Kokos kolač TikTok/candy_healthy

Izvor: Stvar ukusa