Samo za ljubitelje dobrog zalogaja... Pogačice koje osvajaju na prvi miris...
Sastojci:
- 700 g brašna
- 300 g speltinog brašna
- 500 ml mleka
- 2 kesice suvog kvasca ili 1 svež kvasac
- 2 kašike soli
- 1 kašika šećera
- 200 ml ulja
- 300 g (ili više) čvaraka
- 1 jaje
Postupak:
U toplu vodu razmutiti kvasac, pa dodati malo mlakog mleko, šećer i malo brašna i ostaviti da nadođe smesa. U posudu pomešati obično i speltino brašno, pa dodati smesu sa kvascem, so i ulje, pa umesiti testo. Ostaviti da narasta oko sat vremena, pa premesiti i ostaviti da stoji još sat vremena.
U posebnom sudu izlupati 4 do 5 kasika masti sa kašikom solju i bibera po želji. Čvarke samleti ili iseckati na sitno.
Razvući testo i premazati mašću, pa posuti čvarcima. Savijati testo četiri putakao knjigu i sve mazati mašću i čvarcima.
Seći modlom ili čašom pogačice, pa ređati u pleh (sa pek papirom ili posutim mašću i brašnom), premazati razmućenim jajetom i ostaviti da narastu. Peći oko pola sata na 180 stepeni i kad su pečene četkicom umočenom u vodu premazati ih.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu