Božićna česnica je obavezan deo praznične trpeze uoči najvećeg hrišćanskog praznika.
Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 500 ml mlake vode
- kvasac
- 1 kašičica soli
- 1 kašičiva šećera
- 2 dl ulja
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac sa kašičicom šećera. Kad počne kvasac da se podiže sve to staviti u brašno i umesiti testo. Testo ne sme da bude ni mnogo meko ni tvrdo. Kad je testo dobro umešeno ono se ne lepi za ruke ali je mekano. Vratite testo u vanglicu i premažite uljem. Od testa ćete zamesiti testo, a delić ćete odvojiti za ukrase. Ostavite pokriveno testo da lepo naraste.
Nakon što je lepo naraslo uzmite kalup u kojem ćete peći česnicu. Obložite ga pek papirom.Pripremite i sve što želite da dodate u česnicu, npr. novčić, grančica, zrno žita, pasulj.. sve ono što se u vašoj kući tradicionalno stavlja...
Kad ste umesili još malo testo, jedan mali deo odvojte za ukrase. Umutite žumance. Stavite testo u kalup, pa ga pemažite žumancetom. Zatim uzmite paricu i ostalo što stavljate i zasecite pogaču na nekoliko mesta gde ćete i staviti te dodatke. Nakon toga lepo testo vratite.
Prvo napravite pletenicu... Od tri valjka razvaljajte dugačke trake i pletite kao običnu pletenicu (pogledajte u videu)
Pletenicu stavljate u krug na pogaču. Od ostalog testa pravite druge ukrase, klasje, ružice i sve drugo što želite.
Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Pred kraj pečenja prekrijte je sa pek papirom i ostavite još malo da se peče. Nakon toga čestica je gotova, izvadite je iz rerne da se ohladi.
Kad je hladna izvadite je iz kalupa i spemna je za posluženje.
Možete je premazati sa malo meda.
Izvor/Stvar ukusa/Bokina kuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem