Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO SE PRAVI I UKRAŠAVA BOŽIĆNA POGAČA: Uspeva iz prve i neiskusnim domaćicama, a obavezno probajte trik sa medom

ZA SVEČANI RUČAK: Božićna česnica sa ukrasima

  Izvor: Foto: Printscreen youtube/Bokina kuhinja

Božićna česnica je obavezan deo praznične trpeze uoči najvećeg hrišćanskog praznika.

Potrebno je:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mlake vode
  • kvasac
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičiva šećera
  • 2 dl ulja
  • 1 jaje za premazivanje

Možda će vas zanimati

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac sa kašičicom šećera. Kad počne kvasac da se podiže sve to staviti u brašno i umesiti testo. Testo ne sme da bude ni mnogo meko ni tvrdo. Kad je testo dobro umešeno ono se ne lepi za ruke ali je mekano. Vratite testo u vanglicu i premažite uljem. Od testa ćete zamesiti testo, a delić ćete odvojiti za ukrase. Ostavite pokriveno testo da lepo naraste.

Nakon što je lepo naraslo uzmite kalup u kojem ćete peći česnicu. Obložite ga pek papirom.Pripremite i sve što želite da dodate u česnicu, npr. novčić, grančica, zrno žita, pasulj.. sve ono što se u vašoj kući tradicionalno stavlja...

Kad ste umesili još malo testo, jedan mali deo odvojte za ukrase. Umutite žumance. Stavite testo u kalup, pa ga pemažite žumancetom. Zatim uzmite paricu i ostalo što stavljate i zasecite pogaču na nekoliko mesta gde ćete i staviti te dodatke. Nakon toga lepo testo vratite.

Prvo napravite pletenicu... Od tri valjka razvaljajte dugačke trake i pletite kao običnu pletenicu (pogledajte u videu)

Pletenicu stavljate u krug na pogaču. Od ostalog testa pravite druge ukrase, klasje, ružice i sve drugo što želite.

Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Pred kraj pečenja prekrijte je sa pek papirom i ostavite još malo da se peče. Nakon toga čestica je gotova, izvadite je iz rerne da se ohladi.

Kad je hladna izvadite je iz kalupa i spemna je za posluženje.

Možete je premazati sa malo meda.

Izvor/Stvar ukusa/Bokina kuhinja

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Više na ovu temu

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti