Domaći somun, tanko, mekano i rupičasto pecivo, priprema se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca. Najbolje idu uz ćevape, a i odlična su stvar ukoliko nemate svežeg hleba kod kuće. Uspeće i ukoliko niste previše vešti u mešenju, a nema ni dugog čekanja da testo naraste.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 250 ml vode
- 15 g kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica šećera
Priprema:
Pomešajte kvasac šećer i vodu, pa mešajte da se skroz rastopi. Postepeno dodajte malo po malo brašna, sve vreme mešajući, najbolje rukama. Dodajte polovinu ulja, pa zamesite testo, koje treba da bude mekano i pomalo lepljivo. Dodajte preostalo ulje, pa još jednom premesite i ostavite da odmori desetak minuta. Od testa odvajajte loptice veličine dlana. Rukama ih lagano razvucite u oblik kruga, prečnika deset centimetara. Ređajte ih u pleh za pečenje ostavljajući dovoljno razmaka između svakog. Premažite ih uljem, pa pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 10 minuta, dok ne dobiju lepu rumenu koricu. Postupak ponovite dok ne ispečete sve somune.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem