Pogačice spadaju među omiljena peciva mnogih. Mogu biti i slatke i slane. Domaćice ih često pripremaju i kada im ponestane hleba u kući, jer su odlična zamena. Donosimo vam recept za pogačice koje će vam uspeti baš svaki put i za koje će vas svi pitati u čemu je tajna.
- Sastojci:
- 150 g šargarepe
- pola šolje vode
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 300 g brašna
- pola kašičice soli
- 30 ml maslinovog ulja
Priprema:
Šargarepu i vodu stavite u secka i mešajte dok se ne dobije pire. Prebacite pire u činiju i dodajte šećer i kvasac. Mešajte dok se ne rastvori. Dodajte brašno, so i maslinovo ulje i mešajte dok se ne sjedini. Mesite testo dok ne postane glatko. Pokrijte testo prozirnom folijom i ostavite da se diže 2 sata ili dok se ne udvostruči.
Nakon isteka vremena uklonite vazduh iz testa pritiskajući ga rukom. Pospite brašno po radnoj površini i premesite testo. Podelite ga na 9 delova i napravite male loptice. Prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odstoje 15 minuta.
Posle 15 minuta lagano ih urolajte oklagijom. Dodajte ih u tiganj, pokrijte poklopcem i pržite 5 minuta sa svake strane.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu