Domaćice koje su učile da kuvaju i mese su pravljenje pogače oduvek ostavljale za kraj. Svi misle da mešenje pogače i testa predstavlja veliku muku i da lako može da se pogreši, ali sa današnjim receptima lako možete da savladate tehniku i da napravite ukusnu i mekanu pogaču. A pravi specijalitet će biti ako je napunite krem sirom i spanaćem. Ređajte delove testa jedan na drugi i onda premažite nadevom. Ispecite u rerni i savršena domaćinska pogača je spremna.
- Sastojci:
- 700 g brašna
- 10 g suvog kvasca
- 250 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 2 jajeta
- 300 g krem sira
- 150 g spanaća
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 50 g putera
Priprema:
U činiji prosejte 200 g brašna, dodajte kvasac, šećer, jedno jaje, zagrejano mleko i jogurt. Dobro promešajte. Pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira 20 minuta. Zatim dodajte otopljeni puter, so i ostatak brašna. Zamesite mekano testo. Ostavite testo da odstoji 10 minuta pokriveno, a zatim ga podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo razvucite u okrugli oblik prečnika 25 cm. Prvi deo testa premažite krem sirom i staviti 50 g spanaća, preko stavite drugi deo testa i ponovo premažite krem sirom i spanaćem. Tako uradite i sa trećim delom testa, pa stavite četvrti deo. On se ne premazuje. Stavite šolju u centar pogače i napravite rezove od šolje ka kraju pogače tako da se dobije 8 trouglova, svaki od njih uvrnite. Stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite da se odstoji 30 minuta. Premažite ga umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 55 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem