Valjušci pojačani slaninom i kiselim kupusom mogu se poslužiti kao glavno jelo, a odlični su i kao prilog drugim jelima.

Sastojci:

1 kg zrelog krompira

200 g pšeničnog belog brašna

1 kašičica neslanog maslaca

1 jaje

100 g suve slanine

300 g kiselog kupusa

vlašac

so

sveže mleveni biber

Priprema:

Krompir operite, pa ga skuvajte u ljusci. Ogulite ga i usitnite (kao za pire krompir) i ostavite da se ohladi. U krompir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, umesite testo. Podelite testo na više komada, pobrašnjite dasku i svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem režite komadiće, pa ih rukom oblikujte u valjuške. Valjuške kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 min., dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih ocedite. U tiganju propržite slaninu koju ste narezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i dinstajte 5 min. Posolite i pobiberite po potrebi. Kiseli kupus s prženom slaninom prelijte preko valjušaka, začinite sveže naseckanim vlašcem i poslužite toplo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: gastro.24sata.hr