Valjušci pojačani slaninom i kiselim kupusom mogu se poslužiti kao glavno jelo, a odlični su i kao prilog drugim jelima.
Sastojci:
1 kg zrelog krompira
200 g pšeničnog belog brašna
1 kašičica neslanog maslaca
1 jaje
100 g suve slanine
300 g kiselog kupusa
vlašac
so
sveže mleveni biber
Priprema:
Krompir operite, pa ga skuvajte u ljusci. Ogulite ga i usitnite (kao za pire krompir) i ostavite da se ohladi. U krompir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, umesite testo. Podelite testo na više komada, pobrašnjite dasku i svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem režite komadiće, pa ih rukom oblikujte u valjuške. Valjuške kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 min., dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih ocedite. U tiganju propržite slaninu koju ste narezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i dinstajte 5 min. Posolite i pobiberite po potrebi. Kiseli kupus s prženom slaninom prelijte preko valjušaka, začinite sveže naseckanim vlašcem i poslužite toplo.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus