U Srbiji se pita krompiruša pravi sa korama i rendanim krompirom, ali Italijani imaju malo drugačiji recept. Ovu čuvenu pitu pune pire krompirom u koji dodaju papriku, luk, kao i aromatično bilje. Pita krompiruša je odličan predlog za doručak ili večeru, ali i kao slavsko predjelo. A ako želite da je napravite savršeno hrskavu ili mekanu, koristite ovaj preliv.
Sastojci:
- 12 kora
- 900 g krompira
- 1 veći crni luk
- 1 paprika
- 100 g tvrdog sira
- 1/2 veze peršuna
- 1/2 veze mirođije
- ulje
Recept za pitu krompirušu:
Napravite nadev
U tiganju propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i sitno seckanu papriku i nastavite da pržite. Krompir skuvajte, pa procedite i ispasirajte. U pire dodajte proprženi luk i papriku. Dodajte seckani peršun i mirođiju, pa promešajte. Na kraju dodajte rendani sir i ponovo promešajte.
Ređajte pitu
Premažite koru ulje, pa stavite kašiku do dve nadeva na sredinu. Preklopite prvo po dužini koru, pa urolajte. Tako radite dok ne potrošite svih 12 kora.
Pecite pitu
Ređajte na pleh obložen pek papirom, premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Najbolji recept za pitu krompirušu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus