U Srbiji se pita krompiruša pravi sa korama i rendanim krompirom, ali Italijani imaju malo drugačiji recept. Ovu čuvenu pitu pune pire krompirom u koji dodaju papriku, luk, kao i aromatično bilje. Pita krompiruša je odličan predlog za doručak ili večeru, ali i kao slavsko predjelo. A ako želite da je napravite savršeno hrskavu ili mekanu, koristite ovaj preliv.

Sastojci:

  • 12 kora
  • 900 g krompira
  • 1 veći crni luk
  • 1 paprika
  • 100 g tvrdog sira
  • 1/2 veze peršuna
  • 1/2 veze mirođije
  • ulje

Recept za pitu krompirušu:

13:09
Korak 1

Napravite nadev 

U tiganju propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i sitno seckanu papriku i nastavite da pržite. Krompir skuvajte, pa procedite i ispasirajte. U pire dodajte proprženi luk i papriku. Dodajte seckani peršun i mirođiju, pa promešajte. Na kraju dodajte rendani sir i ponovo promešajte.

13:09
Korak 2

Ređajte pitu

Premažite koru ulje, pa stavite kašiku do dve nadeva na sredinu. Preklopite prvo po dužini koru, pa urolajte. Tako radite dok ne potrošite svih 12 kora.

13:09
Korak 3

Pecite pitu

Ređajte na pleh obložen pek papirom, premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Najbolji recept za pitu krompirušu

BONUS VIDEO: 

Instagram/gayanefood Grčka pita sa sirom i spanaćem

(StvarUkusa/S.B.)