U Srbiji se pita krompiruša pravi sa korama i rendanim krompirom, ali Italijani imaju malo drugačiji recept. Ovu čuvenu pitu pune pire krompirom u koji dodaju papriku, luk, kao i aromatično bilje. Pita krompiruša je odličan predlog za doručak ili večeru, ali i kao slavsko predjelo. A ako želite da je napravite savršeno hrskavu ili mekanu, koristite ovaj preliv.
Sastojci:
- 12 kora
- 900 g krompira
- 1 veći crni luk
- 1 paprika
- 100 g tvrdog sira
- 1/2 veze peršuna
- 1/2 veze mirođije
- ulje
Recept za pitu krompirušu:
Napravite nadev
U tiganju propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i sitno seckanu papriku i nastavite da pržite. Krompir skuvajte, pa procedite i ispasirajte. U pire dodajte proprženi luk i papriku. Dodajte seckani peršun i mirođiju, pa promešajte. Na kraju dodajte rendani sir i ponovo promešajte.
Ređajte pitu
Premažite koru ulje, pa stavite kašiku do dve nadeva na sredinu. Preklopite prvo po dužini koru, pa urolajte. Tako radite dok ne potrošite svih 12 kora.
Pecite pitu
Ređajte na pleh obložen pek papirom, premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Najbolji recept za pitu krompirušu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem