1. U vanglici izmrviti kvasac, sipati malo mlake vode, šećer i pustiti da se kvasac istopi. Dodati ostatak vode, 2-3 kašike ulja i brašno kao i malo soli i zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da testo u vanglici poraste oko 30 min. Naraslo testo izmesiti i podeliti ga na loptice oko 150 g jedna. Pokriti ih folijom da još malo porastu.


Sastojci:

300 ml vode

30 g kvasca

1 kašika šećera

150-200 g posnog margarina

600 -700 g brašna

ulje, so

susam i semenke po želji

2. Jednu lopticu ostaviti sa strane koja će biti potrebna za sredinu pogače. Margarin malo omekšati. Svaku lopticu razviti veličine okruglog pleha oko 26 sm. Staviti papir za pečenje na pleh. Razvučeno testo premazati margarinom i staviti ga na papir. Tako raditi sa svakom lopticom, razući je oklagijom namazati margarinom i stavljati na predhodnu na papir.

Zadnju razvijenu ne mažite već samo poklopite. Testo iseći nožem za picu na 16 trouglova tako da se seče od centra ka ivicama ali ne do kraja. Svaki ugao testa uvijati oko svoje ose. Ređati jednu do druge.

3. Lopticu koja je ostala razviti oklagijom oblika lenjira, namazati margarinom preklopiti i još jednom razvijati i preklopiti pa ivice izreckati i uviti da se dobije cvet koji stavljamo u centar pogače. Sada pogaču zajedno sa papirom prebacite u okruglu tepsiju.

4. Pogaču premazati uljem i posuti semenkama. Ostavimo oko 15 min da naraste i staviti u rernu na 200C, tako što odmah smanjimo na 180 i pečemo 40 - 45 min. Paziti da ne uhvati odozgo i ako je potrebno pokriti folijom. Pogača je neverovatno mekana, a testo je kao pamuk fantastičnog ukusa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Kodbakeugostima