Ćufte su popularne u Srbiji i obično se prave u paradajz sosu, a služe sa krompir pireom. Priprema nije komplikovana u meso se dodaju jaja i prezle i oblikuju ćufte, pa se kuvaju u paradajz sosu ili se prvo isprže, a onda dodaju u sos. Kako god da ih pripremite ukus je savršen, a mi vam predlažemo da napravite švedske ćufte koje obožava ceo sve, a to pokazuje i video na YouTube-u koji je pogledalo preko 3 miliona ljudi. Priprema je malo drugačija od srpskih, ali se ukus pamti. Ono što je bitno je da izaberete dobro mleveno meso, jer od njega sve zavisi, ali i od začina. Svako ćufte pravi na svoj način, a ovo je jedan od boljih recepata i sigurni smo da ćete uživati.
- Sastojci:
- Za ćufte:
- 2 kašike putera
- 1/2 crnog luka
- 1/4 šolje mleka
- 2 velika jajeta
- 1/3 šolje prezli
- 3/4 kašičice bibera
- 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- 1/4 kašičice slatke paprike
- 1,5 kašičica soli
- 900 g mešanog mlevenog mesa
- Za sos:
- 2 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 3 šolje bujona
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje
- 1/2 kašičice šećera
- 1/4 kašičice vorčester sosa
- so i biber po ukusu
Priprema:
Na puteru propržite sitno seckan crni luk, a zatim ga preručite u neku veću posudu. Dodajte mleko, jaja, prezle, začinite i dobro sjedinite. Zatim dodajte meso i promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Za to vreme u tiganju istopite puter, pa propžite brašno dok ne dobije zlatnu boju. Pazite da ne zagori i da ne ostanu grudvice. Zatim sipajte bujon, pa kad krene da vri dodajte pavlaku za kuvanje. Dodajte šećer, vorčester sos, so i biber, pa promešajte. Kad proključa isključite šporet. Zatim od mlevenog mesa napravite manje ćuftice i onda i poređajte na pleh obložen aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-25 minuta. Stavite ih u tiganja sa sosom i lepo prelijte.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem