Ćufte su popularne u Srbiji i obično se prave u paradajz sosu, a služe sa krompir pireom. Priprema nije komplikovana u meso se dodaju jaja i prezle i oblikuju ćufte, pa se kuvaju u paradajz sosu ili se prvo isprže, a onda dodaju u sos. Kako god da ih pripremite ukus je savršen, a mi vam predlažemo da napravite švedske ćufte koje obožava ceo sve, a to pokazuje i video na YouTube-u koji je pogledalo preko 3 miliona ljudi. Priprema je malo drugačija od srpskih, ali se ukus pamti. Ono što je bitno je da izaberete dobro mleveno meso, jer od njega sve zavisi, ali i od začina. Svako ćufte pravi na svoj način, a ovo je jedan od boljih recepata i sigurni smo da ćete uživati. 

  • Sastojci:
  • Za ćufte:
  • 2 kašike putera
  • 1/2 crnog luka
  • 1/4 šolje mleka
  • 2 velika jajeta
  • 1/3 šolje prezli
  • 3/4 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 kašičice slatke paprike
  • 1,5 kašičica soli
  • 900 g mešanog mlevenog mesa
  • Za sos:
  • 2 kašike putera
  • 3 kašike brašna
  • 3 šolje bujona
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/4 kašičice vorčester sosa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Na puteru propržite sitno seckan crni luk, a zatim ga preručite u neku veću posudu. Dodajte mleko, jaja, prezle, začinite i dobro sjedinite. Zatim dodajte meso i promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Za to vreme u tiganju istopite puter, pa propžite brašno dok ne dobije zlatnu boju. Pazite da ne zagori i da ne ostanu grudvice. Zatim sipajte bujon, pa kad krene da vri dodajte pavlaku za kuvanje. Dodajte šećer, vorčester sos, so i biber, pa promešajte. Kad proključa isključite šporet. Zatim od mlevenog mesa napravite manje ćuftice i onda i poređajte na pleh obložen aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-25 minuta. Stavite ih u tiganja sa sosom i lepo prelijte. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE