Jedna od poznatih srpskih specijaliteta je i svadbarski kupus koji je krcat raznovrsnim mesom, kao i omiljenom zimskom namirnicom, a to je kiseli kupus. Ako niste pravili ili probali do sada ovo jelo, pravo je vreme. Priprema traje duže, ali nije komplikovana, jer se u principu ovo jelo samo kuva. Svadbarski kupus je pogodan i kao svečani ručak zbog savršene kombinacije namirnica.
- Sastojci:
- 4 kg kiselog kupusa
- 1 kg svinjskog mesa od plećke
- 1 kg junećeg mesa od buta
- 1 kg suvih rebara
- 1 kg slanine
- 1 veći crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 puna kašika masti
- 1 kašika slatke paprike
- biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
U tiganju istopite mast, pa dodajte sitno seckani crni luk. Kada omekša sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku, pa brzo promešajte. Isecite kupus na krupnije komade, pa ređajte u tepsiju koju ste premazali mašću. Dno tepsije obložite listovima kupusa, pa poređajte seckani kupus, pa luk, pa meso, pospite biberom i seckanim belim lukom, pa opet poređajte kupus i tako redom dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude seckani kupus, a onda poređajte i nekoliko komada lovorovog lišća. Pokrijte listom kiselog kupusa, pa prelijte toplom vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim smanjite temepraturu i kuvajte još 4 sata.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom