Jedna od poznatih srpskih specijaliteta je i svadbarski kupus koji je krcat raznovrsnim mesom, kao i omiljenom zimskom namirnicom, a to je kiseli kupus. Ako niste pravili ili probali do sada ovo jelo, pravo je vreme. Priprema traje duže, ali nije komplikovana, jer se u principu ovo jelo samo kuva. Svadbarski kupus je pogodan i kao svečani ručak zbog savršene kombinacije namirnica.

  • Sastojci:
  • 4 kg kiselog kupusa
  • 1 kg svinjskog mesa od plećke
  • 1 kg junećeg mesa od buta
  • 1 kg suvih rebara 
  • 1 kg slanine
  • 1 veći crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 puna kašika masti
  • 1 kašika slatke paprike
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Priprema:
U tiganju istopite mast, pa dodajte sitno seckani crni luk. Kada omekša sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku, pa brzo promešajte. Isecite kupus na krupnije komade, pa ređajte u tepsiju koju ste premazali mašću. Dno tepsije obložite listovima kupusa, pa poređajte seckani kupus, pa luk, pa meso, pospite biberom i seckanim belim lukom, pa opet poređajte kupus i tako redom dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude seckani kupus, a onda poređajte i nekoliko komada lovorovog lišća. Pokrijte listom kiselog kupusa, pa prelijte toplom vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim smanjite temepraturu i kuvajte još 4 sata.

BONUS VIDEO:  

Recept za sarme Instagram/healthfitnessguide_

Izvor: Stvar ukusa