Paprikaš je čuveni specijalitet poreklom iz Mađarske koji se vremenom uvrstio među jela koja se najčešće nalaze i na našim trpezama. Pravi se od različitih vrsta mesa i krompira, sa dodacima povrća i začina. Ali, pripremljen na ovakav način sigurno niste još uvek jeli. Paprikaš pravimo od svinjetine, a krčka se u "loncu" od mekog testa. Zamirisaće ceo komšiluk!

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 250 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 30 g putera
  • 100 ml vode
  • Za paprikaš:
  • 250 g svinjetine
  • 2 krompira
  • 1 paradajz
  • 1 glavica crnog luk
  • 3 čena belog luka
  • 4 srednja komada putera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica suvog začina
  • Za premaz:
  • 1 jaje

Priprema:

U posudu ubacite peosejano brašno, so, otopljen puter i postepeno dodajte vodu, pa umesite testo. Razmesite testo rukom, pa ga pokrijte i ostavite da odstoji. U međuvremenu, iseckajte meso, krompir, paradajz, pomešajte, pa dodajte so, biber, mleveni korijander, slatku papriku i suvi začin. Sastojke dobro sjedinite rukama. Testo podelite na 4 dela. Svaki od njih razvijte i razvucite oklagijom pa obložite 4 okrugle vatrostalne posude, tako da se razliva i preko posude. Napunite ih mesom, dodajući u svako posudu iseckan beli luk, crni luk i po komad putera. Zatvorite napunjeno testo ivicama koje "vire" iz posude, okrenite naopako, izvadite, pa ukrasite dvema upletenim linijama testa i malom lopticom testa na vrhu. Premažite jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 1-1,5 sat.

BONUS VIDEO:

Recept za svinjski paprikaš Kurir

 Izvor: StvarUkusa