Paprikaš je čuveni specijalitet poreklom iz Mađarske koji se vremenom uvrstio među jela koja se najčešće nalaze i na našim trpezama. Pravi se od različitih vrsta mesa i krompira, sa dodacima povrća i začina. Ali, pripremljen na ovakav način sigurno niste još uvek jeli. Paprikaš pravimo od svinjetine, a krčka se u "loncu" od mekog testa. Zamirisaće ceo komšiluk!
- Sastojci:
- Za testo:
- 250 g brašna
- 1 kašičica soli
- 30 g putera
- 100 ml vode
- Za paprikaš:
- 250 g svinjetine
- 2 krompira
- 1 paradajz
- 1 glavica crnog luk
- 3 čena belog luka
- 4 srednja komada putera
- prstohvat soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica suvog začina
- Za premaz:
- 1 jaje
Priprema:
U posudu ubacite peosejano brašno, so, otopljen puter i postepeno dodajte vodu, pa umesite testo. Razmesite testo rukom, pa ga pokrijte i ostavite da odstoji. U međuvremenu, iseckajte meso, krompir, paradajz, pomešajte, pa dodajte so, biber, mleveni korijander, slatku papriku i suvi začin. Sastojke dobro sjedinite rukama. Testo podelite na 4 dela. Svaki od njih razvijte i razvucite oklagijom pa obložite 4 okrugle vatrostalne posude, tako da se razliva i preko posude. Napunite ih mesom, dodajući u svako posudu iseckan beli luk, crni luk i po komad putera. Zatvorite napunjeno testo ivicama koje "vire" iz posude, okrenite naopako, izvadite, pa ukrasite dvema upletenim linijama testa i malom lopticom testa na vrhu. Premažite jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 1-1,5 sat.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem