Paprikaš je jelo koje se odavnina nalazi na našim trpezama, ali pripremljen na ovakav način još uvek niste probali.

Paprikaš je čuveni specijalitet poreklom iz Mađarske koji se vremenom uvrstio među jela koja se najčešće nalaze i na našim trpezama. Pravi se od različitih vrsta mesa i krompira, sa dodacima povrća i začina. Ali, pripremljen na ovakav način sigurno niste još uvek jeli. Paprikaš pravimo od svinjetine, a krčka se u "loncu" od mekog testa. Zamirisaće ceo komšiluk!
- Sastojci:
- Za testo:
- 250 g brašna
- 1 kašičica soli
- 30 g putera
- 100 ml vode
- Za paprikaš:
- 250 g svinjetine
- 2 krompira
- 1 paradajz
- 1 glavica crnog luk
- 3 čena belog luka
- 4 srednja komada putera
- prstohvat soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica suvog začina
- Za premaz:
- 1 jaje
Priprema:
U posudu ubacite peosejano brašno, so, otopljen puter i postepeno dodajte vodu, pa umesite testo. Razmesite testo rukom, pa ga pokrijte i ostavite da odstoji. U međuvremenu, iseckajte meso, krompir, paradajz, pomešajte, pa dodajte so, biber, mleveni korijander, slatku papriku i suvi začin. Sastojke dobro sjedinite rukama. Testo podelite na 4 dela. Svaki od njih razvijte i razvucite oklagijom pa obložite 4 okrugle vatrostalne posude, tako da se razliva i preko posude. Napunite ih mesom, dodajući u svako posudu iseckan beli luk, crni luk i po komad putera. Zatvorite napunjeno testo ivicama koje "vire" iz posude, okrenite naopako, izvadite, pa ukrasite dvema upletenim linijama testa i malom lopticom testa na vrhu. Premažite jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 1-1,5 sat.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.