Perkelt je čuveno mađarsko jelo koje neodoljivo podseća na gulaš, a pravi se tako što se juneće meso dugo krčka sa slaninom u crvenom vinu. Ovo fantastično jelo će gurmani obožavati, a meso je toliko mekano da se raspada. Ako ste ljubitelj pikantnog ukusa obavezno dodajte i ljutu papričicu, ali možete da je izbacite ako ne volite ljutu hranu. Takođe, perklet možete da pripremate i od junećeg mesa, ali danas smo za vas izabrali teletenu. Služite sa pire krompirom i cela porodica će biti oduševljena.
Sastojci:
- 1 kg junećeg mesa
- 4 crna luka
- 3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 2 štapića celera
- 1 ljuta paprika
- 150 g slanine
- 250 ml paradajz sosa
- 3 kasičice tucane paprike
- 1 l crvenog vina
- lovorov list
Recept za perkelt -mekano juneće meso:
Juneće meso isecite na kockice, a slaninu sitno iseckajte. Zatim u dubokoj šerpi istopite malo putera, pa propržite juneće meso i slaninu. Izvadite iz šerpe, a ako je potrebno dodajte još malo putera. Kada se istopi dodajte sitno seckani crni luk, pa pržite dok ne omeška, a onda dodajte i sitno seckanu šargarepu, ljutu papriku, celer, kao i mleveni beli luk. Pržite dok povrće ne omekša, a onda sipajte vino i paradajz sos, pa vratite juneće meso i slaninu. Stavite lovorov list, pospite tucanom paprikom, pa posolite i pobiberite. Začinite još ako je potrebno, pa poklopite i krčkajte perkelt minimum 2 sata. Povremeno promešajte, a što se perkelt duže kuva to je ukusniji.
Pročitajte i ovo: Kako se sprema dalmatinska pašticada
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem