Perkelt je čuveno mađarsko jelo koje neodoljivo podseća na gulaš, a pravi se tako što se juneće meso dugo krčka sa slaninom u crvenom vinu. Ovo fantastično jelo će gurmani obožavati, a meso je toliko mekano da se raspada. Ako ste ljubitelj pikantnog ukusa obavezno dodajte i ljutu papričicu, ali možete da je izbacite ako ne volite ljutu hranu. Takođe, perklet možete da pripremate i od junećeg mesa, ali danas smo za vas izabrali teletenu. Služite sa pire krompirom i cela porodica će biti oduševljena. 

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa
  • 4 crna luka 
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 štapića celera
  • 1 ljuta paprika
  • 150 g slanine
  • 250 ml paradajz sosa
  • 3 kasičice tucane paprike
  • 1 l crvenog vina
  • lovorov list

Recept za perkelt -mekano juneće meso:

Juneće meso isecite na kockice, a slaninu sitno iseckajte. Zatim u dubokoj šerpi istopite malo putera, pa propržite juneće meso i slaninu. Izvadite iz šerpe, a ako je potrebno dodajte još malo putera. Kada se istopi dodajte sitno seckani crni luk, pa pržite dok ne omeška, a onda dodajte i sitno seckanu šargarepu, ljutu papriku, celer, kao i mleveni beli luk. Pržite dok povrće ne omekša, a onda sipajte vino i paradajz sos, pa vratite juneće meso i slaninu. Stavite lovorov list, pospite tucanom paprikom, pa posolite i pobiberite. Začinite još ako je potrebno, pa poklopite i krčkajte perkelt minimum 2 sata. Povremeno promešajte, a što se perkelt duže kuva to je ukusniji. 

Pročitajte i ovo: Kako se sprema dalmatinska pašticada

BONUS VIDEO: 

TikTok/brittself20 Pileće meso

Izvor: StvarUkusa