Umesto da naručujete svinjsko pečenje iz pečenjara, za slavu ili svečani nedelji ručak ga sami pripremite. Nije teško, a ni skupo, a ukus je odličan. Mi vam donosimo recept za svinjsko pečenje iz rerne za čiju pripremu nećete utrošiti puno vremena, a oduševićete i ukućane i goste. Potrebni su vam svinjski vrat, bujon, vino i pelat za savršen ukus. Svinjsko pečenje Srbi obožavaju, a veruje se i da donosi sreću.

Sastojci:

  • 2 kg svinjskog vrata
  • 250 g čeri paradajza
  • 2 crna luka 
  • 2 štapića celera 
  • 150 g maslina 
  • 800 seckanog pelata 
  • 300 ml bujona 
  • 150 ml belog vina 
  • 2 kašike šećera 
  • ruzmarin
  • timijan
  • ljuta mlevena paprika
  • Još:
  • 50 ml maslinovog ulja 
  • ruzmarin 
  • timijan 
  • origano 
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike senfa

Recept za svinjsko pečenje iz rerne: 

Svinjsko meso ušpinujte tako što ćete ga zaseći na par mesta i ubaciti cele čenove belog luka. Ispržite ga sa svih strana na malo ulja, pa prebacite u neku posudu. Zatim u posudi u kojoj ste pržili meso propžite krupno sečen crni luk. Posolite i kada omekša dodajte seckani celer i beli luk, kao i krupnije sečen čeri paradajz. Kada povrće omekša sipajte belo vino, bujon, kao i ispasirani pelat. Promešajte, pa dodajte masline, ruzmarin, timijan, ljutu mlevenu papriku, posolite i pobiberite, pa promešajte. U blenderu pomešajte maslinovo ulje, ruzmarin, timijan, žalfiju, origano, so, biber i senf, pa dobro izblendirajte. Dobijenom smesom premažite svinjsko pečenje koje je u posudi. U veću tepsiju sipajte sos, pa dodajte meso i pecite svinjsko pečenje u zagrejanoj rerni na 180°C oko 90 minuta. 

Pročitajte i ovo: Kako se sprema svinjski vrat

BONUS VIDEO: 

Instagram/foodiies_lifee Pileće ćufte iz blendera

Izvor: StvarUkusa