Umesto da naručujete svinjsko pečenje iz pečenjara, za slavu ili svečani nedelji ručak ga sami pripremite. Nije teško, a ni skupo, a ukus je odličan. Mi vam donosimo recept za svinjsko pečenje iz rerne za čiju pripremu nećete utrošiti puno vremena, a oduševićete i ukućane i goste. Potrebni su vam svinjski vrat, bujon, vino i pelat za savršen ukus. Svinjsko pečenje Srbi obožavaju, a veruje se i da donosi sreću.
Sastojci:
- 2 kg svinjskog vrata
- 250 g čeri paradajza
- 2 crna luka
- 2 štapića celera
- 150 g maslina
- 800 seckanog pelata
- 300 ml bujona
- 150 ml belog vina
- 2 kašike šećera
- ruzmarin
- timijan
- ljuta mlevena paprika
- Još:
- 50 ml maslinovog ulja
- ruzmarin
- timijan
- origano
- 4 čena belog luka
- 2 kašike senfa
Recept za svinjsko pečenje iz rerne:
Svinjsko meso ušpinujte tako što ćete ga zaseći na par mesta i ubaciti cele čenove belog luka. Ispržite ga sa svih strana na malo ulja, pa prebacite u neku posudu. Zatim u posudi u kojoj ste pržili meso propžite krupno sečen crni luk. Posolite i kada omekša dodajte seckani celer i beli luk, kao i krupnije sečen čeri paradajz. Kada povrće omekša sipajte belo vino, bujon, kao i ispasirani pelat. Promešajte, pa dodajte masline, ruzmarin, timijan, ljutu mlevenu papriku, posolite i pobiberite, pa promešajte. U blenderu pomešajte maslinovo ulje, ruzmarin, timijan, žalfiju, origano, so, biber i senf, pa dobro izblendirajte. Dobijenom smesom premažite svinjsko pečenje koje je u posudi. U veću tepsiju sipajte sos, pa dodajte meso i pecite svinjsko pečenje u zagrejanoj rerni na 180°C oko 90 minuta.
Pročitajte i ovo: Kako se sprema svinjski vrat
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem