Za Novu godinu poslužite svinjsko pečenje koje možete da napravite kod kuće. Dovoljno je da nabavite svinjski but, a tajna ovako sočnog mesa je u slatko-kiselo-ljutom prelivu. Potrebno je malo više vremena da se ispeče, ali kada jednom probate ovako spremljeno svinjsko pečenje stalno ćete praviti

Sastojci:

  • 3,5 k svinjskog buta
  • 3,5 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • Za preliv: 
  • 1/2 konzerve pelata 
  • 2 kašike soja sosa 
  • 1 kašičica smeđeg šećera 
  • 1,5 kašika meda
  • 1/2 kašičice senfa 
  • 1/2 kašike ljutog kečapa 
  • 2 čena belog luka 

Recept za svinjsko pečenje: 

So i biber pomešajte u posudi, pa lepo začinite meso (ostavite malo za kasnije). Zatim vežite kuhinjskim koncem. Na veliku vatrostalnu posudu stavite rešetku, pa na nju stavite meso. U posudu sipajte ključalu vodu i pokrijte alu folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 3 sata. Pelat izblendirajte, pa sipajte u šerpu. Zatim sipajte sojin sos, šećer, med, senf, mleveni beli luk i ljuti kečap. Promešajte i kuvajte dok ne krene da ključa. Svinjskom mesu skinite konac, pa prebacite u pleh. Zasecite meso u obliku šnicli, pa začinite. Lepo premažite prelivom i probodite štapićem za ražnjić. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Još jednom premažite svinjsko pečenje i spremno je za služenje. 

Pročitajte i ovo: Jefitno, a ukusno svinjsko pečenje

BONUS VIDEO: 

Instagram/iankewks Kineska piletina

(StvarUkusa/S.B.)