Za Novu godinu poslužite svinjsko pečenje koje možete da napravite kod kuće. Dovoljno je da nabavite svinjski but, a tajna ovako sočnog mesa je u slatko-kiselo-ljutom prelivu. Potrebno je malo više vremena da se ispeče, ali kada jednom probate ovako spremljeno svinjsko pečenje stalno ćete praviti.
Sastojci:
- 3,5 k svinjskog buta
- 3,5 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- Za preliv:
- 1/2 konzerve pelata
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 1,5 kašika meda
- 1/2 kašičice senfa
- 1/2 kašike ljutog kečapa
- 2 čena belog luka
Recept za svinjsko pečenje:
So i biber pomešajte u posudi, pa lepo začinite meso (ostavite malo za kasnije). Zatim vežite kuhinjskim koncem. Na veliku vatrostalnu posudu stavite rešetku, pa na nju stavite meso. U posudu sipajte ključalu vodu i pokrijte alu folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 3 sata. Pelat izblendirajte, pa sipajte u šerpu. Zatim sipajte sojin sos, šećer, med, senf, mleveni beli luk i ljuti kečap. Promešajte i kuvajte dok ne krene da ključa. Svinjskom mesu skinite konac, pa prebacite u pleh. Zasecite meso u obliku šnicli, pa začinite. Lepo premažite prelivom i probodite štapićem za ražnjić. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Još jednom premažite svinjsko pečenje i spremno je za služenje.
Pročitajte i ovo: Jefitno, a ukusno svinjsko pečenje
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem