Ideja za ručak nikad dosta, a zna se da Srbi ovaj obrok ne mogu da zamisle bez mesa, a i krompir je poželjan. Zato vam donosimo jedan od naboljih recepata za batake koji se peku sa krompirom i šargarepom, pa prelijvaju se se slatko-kiselim umakom. Bataci sa krompirom koji se peku u rerni uspevaju svima iz prvog pokušaja. 

Sastojci:

  • 1,2 kg bataka
  • origano
  • maslinovo ulje
  • 15 g putera
  • Za preliv:
  • 3 kašike meda
  • 4 kašike slatkog čili sosa
  • 3 kašike soja sosa
  • 1/2 limuna
  • 1 kašika senfa 
  • Za povrće:
  • 1 crni luk
  • 4 šargarepe
  • 6 krompira
  • 3 čena belog luka 
  • 1 veza peršuna

Recept za batake sa krompirom i slatko-kiselim prelivom:

13:21
Korak 1

Pripremite meso 

Batake posolite i pobiberite, pa pospite origanom. Prelijte maslinovim uljem i lepo utrljajte začine. Okrenite batake na drugu stranu, pa začinite na isti način. Istopite puter u tiganju, pa propržite batake sa obe strane. 

13:21
Korak 2

Napravite preliv 

U posudi pomešajte med, slatki čili umak, sojin sos, sok od limuna, senf, pa sve dobro sjedinite. Ostavite preliv sa strane. 

13:21
Korak 3

Ispržite povrće

U tiganju na malo ulja propržite seckan crni luk, pa kada on omekša dodajte seckanu šargarepu i krompir. Pržite povrće još nekih 10 minuta, uz povremeno mešanje. Na kraju dodajte seckani beli luk i peršun, pa ponovo sve lepo promešajte. Začinite po želji. 

13:21
Korak 4

Pecite batake i povrće 

Povrće prebacite u vatrostalnu posudu, pa preko poređajte batake. Sipajte preliv preko i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. 

Pročitajte i ovo: Pileći paprikaš sa batacima

BONUS VIDEO: 

Instagram/beckyexcell Zapečeni bataci sa harmonika krompirom, medom i senfom

(StvarUkusa/S.B.)