Ideja za ručak nikad dosta, a zna se da Srbi ovaj obrok ne mogu da zamisle bez mesa, a i krompir je poželjan. Zato vam donosimo jedan od naboljih recepata za batake koji se peku sa krompirom i šargarepom, pa prelijvaju se se slatko-kiselim umakom. Bataci sa krompirom koji se peku u rerni uspevaju svima iz prvog pokušaja.
Sastojci:
- 1,2 kg bataka
- origano
- maslinovo ulje
- 15 g putera
- Za preliv:
- 3 kašike meda
- 4 kašike slatkog čili sosa
- 3 kašike soja sosa
- 1/2 limuna
- 1 kašika senfa
- Za povrće:
- 1 crni luk
- 4 šargarepe
- 6 krompira
- 3 čena belog luka
- 1 veza peršuna
Recept za batake sa krompirom i slatko-kiselim prelivom:
Pripremite meso
Batake posolite i pobiberite, pa pospite origanom. Prelijte maslinovim uljem i lepo utrljajte začine. Okrenite batake na drugu stranu, pa začinite na isti način. Istopite puter u tiganju, pa propržite batake sa obe strane.
Napravite preliv
U posudi pomešajte med, slatki čili umak, sojin sos, sok od limuna, senf, pa sve dobro sjedinite. Ostavite preliv sa strane.
Ispržite povrće
U tiganju na malo ulja propržite seckan crni luk, pa kada on omekša dodajte seckanu šargarepu i krompir. Pržite povrće još nekih 10 minuta, uz povremeno mešanje. Na kraju dodajte seckani beli luk i peršun, pa ponovo sve lepo promešajte. Začinite po želji.
Pecite batake i povrće
Povrće prebacite u vatrostalnu posudu, pa preko poređajte batake. Sipajte preliv preko i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.
Pročitajte i ovo: Pileći paprikaš sa batacima
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem