Jelo na kašiku je nezaobilazno na srpskoj trpezi, a jedno od najpoznatijih i najlakših za pripremu je i paprikaš. Umesto klasičnog recepta, predlažemo vam da napravite prolećni paprikaš krcat mesom koji se peče u rerni. Sastojci se samo poređaju u zemljani sač i to je sva mudrost. Paprikaš sa mesom uspeva svima i to iz prvog pokušaja, a dovoljno je da ga poslužite sa salatom ili parčetom sira.
Sastojci:
- 5 kašike svinjske masti
- 500 g belog mesa
- 500 g svinjskog mesa od buta
- 500 g junećeg mesa od plećke
- 300 g mladog luka
- 1 kg krompira
- 2 paprike
- 3 tikvice
- 1 kesa smrznutog povrća
- 1 kašika dimljene mlevene paprike
- 1,5 čaša vode
Recept za pečeni paprikaš iz sača:
Pripremite povrće i meso
Meso očistite i isecite na veće kocke. Krompir i tikvice oljuštite, pa isecite na kolutove. Mladi luk i papriku takođe isecite na kolutove. Meso začinite po ukusu.
Poređajte sastojke u sač
Sač premažite sa tri kašike masti, pa poređajte meso i povrće. Sve lepo promešajte i još začinite, ako je potrebno. Sipajte vodu i na vrh stavite preostalu kašiku masti.
Pecite paprikaš
Poklopite, pa stavite u hladnu rernu i pecite na 250°C oko sat i po vremena. Zatim smanjite temperaturu na 150°C i skinite poklopac, pa pecite još nekih sat vremena.
Pročitajte i ovo: Paprikaš sa ćuftama za štedljive domaćice
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs