Jelo na kašiku je nezaobilazno na srpskoj trpezi, a jedno od najpoznatijih i najlakših za pripremu je i paprikaš. Umesto klasičnog recepta, predlažemo vam da napravite prolećni paprikaš krcat mesom koji se peče u rerni. Sastojci se samo poređaju u zemljani sač i to je sva mudrost. Paprikaš sa mesom uspeva svima i to iz prvog pokušaja, a dovoljno je da ga poslužite sa salatom ili parčetom sira. 

Sastojci:

  • 5 kašike svinjske masti
  • 500 g belog mesa
  • 500 g svinjskog mesa od buta
  • 500 g junećeg mesa od plećke
  • 300 g mladog luka
  • 1 kg krompira
  • 2 paprike
  • 3 tikvice
  • 1 kesa smrznutog povrća
  • 1 kašika dimljene mlevene paprike
  • 1,5 čaša vode

Recept za pečeni paprikaš iz sača:

10:59
Korak 1

Pripremite povrće i meso 

Meso očistite i isecite na veće kocke. Krompir i tikvice oljuštite, pa isecite na kolutove. Mladi luk i papriku takođe isecite na kolutove. Meso začinite po ukusu. 

11:00
Korak 2

Poređajte sastojke u sač 

Sač premažite sa tri kašike masti, pa poređajte meso i povrće. Sve lepo promešajte i još začinite, ako je potrebno. Sipajte vodu i na vrh stavite preostalu kašiku masti. 

11:00
Korak 3

Pecite paprikaš 

Poklopite, pa stavite u hladnu rernu i pecite na 250°C oko sat i po vremena. Zatim smanjite temperaturu na 150°C i skinite poklopac, pa pecite još nekih sat vremena.

Pročitajte i ovo: Paprikaš sa ćuftama za štedljive domaćice

BONUS VIDEO: 

Recept za svinjski paprikaš Kurir

(StvarUkusa/S.B.)