Sastojci za leskovačku mućkalicu su jednostavni i nema ih mnogo. Nije nimalo komplikovano jelo za pravljenje i ima još bolji ukus sledećeg dana. Ovo je savršeno jelo za veliki broj ljudi, jer je bogato i dekadentno. Možda ćete želeti da saznata i koja je tajna leskovačke mućkalice. Dimljene pečene paprike i slanina lepo spaja ukuse. Ovo jelo se jede viljuškom, ali možete da uzmete malo hleba i umočite ga pravo u sos. Evo kako se pravi leskovačka mućkalica!

Sastojci:

  • 450 g svinjskih plećki
  • 6-8 komada guste dimljene slanine
  • 3 srednja paradajza, seckana
  • 4-6 velikih pečenih crvenih paprika, iseckanih
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 235 ml vode
  • 1-2 kašike mešavine suvih začina
  • 2 kašike paprike mlevene paprike
  • So
  • Biber

Recept za leskovčaku mućkalicu

11:02
Korak 1

Ispržite meso

Za leskovačku mućkalicu, ako koristite sirovu svinjetinu, iseckajte ga na male komade. U velikom tiganju sa neprijanjajućim slojem pržite meso dok se spolja ne zapeče. Ne morate da ga kuvate do kraja. Izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. U tiganj dodajte seckani luk i slaninu i kuvajte na srednjoj vatri, dok luk ne postane providan i tek počne da postaje blago braon.

11:05
Korak 2

Dodajte povrće

Zatim dodajte pečene paprike, paradajz i beli luk. Promešajte da se sjedine i poklopite. Kuvajte poklopljeno 10-15 minuta, a zatim proverite koliko je tečnosti povrće ispustilo. Smesa treba da bude skoro potpuno prekrivena tečnošću, pa ako to nije slučaj u ovom trenutku dodajte vodu da biste bili sigurni da u tiganju ima dovoljno tečnosti.

11:05
Korak 3

Kuvajte dok meso ne omekša

Pokrijte tiganj i smanjite temperaturu na srednje nisku. Kuvajte, povremeno mešajući, 35-40 minuta ili dok meso ne omekša. Uklonite sa vatre i servirajte toplo. Uživajte u leskovačkoj mućkalici!

Pročitajte kako se pravi vlasinska mućkalica

BONUS VIDEO

Instagram/yildizlarsofrasi Burek sarme

StvarUkusa/L.S.