Sastojci za leskovačku mućkalicu su jednostavni i nema ih mnogo. Nije nimalo komplikovano jelo za pravljenje i ima još bolji ukus sledećeg dana. Ovo je savršeno jelo za veliki broj ljudi, jer je bogato i dekadentno. Možda ćete želeti da saznata i koja je tajna leskovačke mućkalice. Dimljene pečene paprike i slanina lepo spaja ukuse. Ovo jelo se jede viljuškom, ali možete da uzmete malo hleba i umočite ga pravo u sos. Evo kako se pravi leskovačka mućkalica!
Sastojci:
- 450 g svinjskih plećki
- 6-8 komada guste dimljene slanine
- 3 srednja paradajza, seckana
- 4-6 velikih pečenih crvenih paprika, iseckanih
- 1 veliki luk, iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 235 ml vode
- 1-2 kašike mešavine suvih začina
- 2 kašike paprike mlevene paprike
- So
- Biber
Recept za leskovčaku mućkalicu
Ispržite meso
Za leskovačku mućkalicu, ako koristite sirovu svinjetinu, iseckajte ga na male komade. U velikom tiganju sa neprijanjajućim slojem pržite meso dok se spolja ne zapeče. Ne morate da ga kuvate do kraja. Izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. U tiganj dodajte seckani luk i slaninu i kuvajte na srednjoj vatri, dok luk ne postane providan i tek počne da postaje blago braon.
Dodajte povrće
Zatim dodajte pečene paprike, paradajz i beli luk. Promešajte da se sjedine i poklopite. Kuvajte poklopljeno 10-15 minuta, a zatim proverite koliko je tečnosti povrće ispustilo. Smesa treba da bude skoro potpuno prekrivena tečnošću, pa ako to nije slučaj u ovom trenutku dodajte vodu da biste bili sigurni da u tiganju ima dovoljno tečnosti.
Kuvajte dok meso ne omekša
Pokrijte tiganj i smanjite temperaturu na srednje nisku. Kuvajte, povremeno mešajući, 35-40 minuta ili dok meso ne omekša. Uklonite sa vatre i servirajte toplo. Uživajte u leskovačkoj mućkalici!
Pročitajte kako se pravi vlasinska mućkalica
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem