Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 400 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašika ulja
  • 50 g maslaca

Za fil:

  • 40 g feta sira
  • 300 g tvrdog belog sira
  • 10 g maslaca
  • 350 g krompira
Trik da očistite rernu bez ribanja!

Pomešajte 120 g sode bikarbone, 1 kašičicu deterdženta za pranje sudova, malo vode i kašiku sirćeta. Ovu smesu nanesite na zidove rerne. Ostavite preko noći. Sledećeg dana krpom čistite ovu mešavinu sa unutrašnjosti rerne i kada očistite, premažite krpom pokapanom sirćetom.

Recept za ruske lepinje:

Kako biste napravili lepinje toplo mleko sipajte u činiju. Dodajte šećer, promešajte, pa dodajte so i opet promešajte. Ubacite kvasac, promešajte i dodajte brašno. Umesite testo, mesite ga oko deset minuta, pa ostavite da odmori poklopljneo.

Narendajte sireve na krupno rende i pomešajte. Skuvajte krompir isečen na kockice pa ga iznječite u pire i dodajte mu maslac. Gnječite dok se ne uklopi. Krompir prebacite na tanjir gde su rendani sirevi. Dobro izmešajte i napravite od smese tri lopte od po 220 g i pokrivene.

Testu dodajte maslac i premesite ga pa ostavite da opet odstoji dok ne naraste. Nakon toga ga delite na lopte, tako da svaka ima 325 g. Rernu uključite na 230 stepeni. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte jednu loptu testa rukom pa dodajte jednu kuglu fila. Kuglu fila obložite testom pa formirajte oblik lepinjice.

Stavite na plehove obložene papirom za pečenje i pecite na temperaturi od 230 stepeni 5 minuta i na 220 stepeni još 5-7 minuta, dok ne porumene. Odozgo premažite lepinje puterom. Isecite i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mekane domaće lepinje idealne za večeru.

Pročitajte i kako se prave lepinjice punjene spanaćem i mladim sirom

BONUS VIDEO

Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva Izvor: Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva

StvarUkusa