Tašci su stari vojvođanski specijalitet, a radi se o jastičićima koji se najčešće pune džemom, a potom se uvaljaju u pržene prezle sa šećerom, kao knedle. Ova slana varijanta punjena sirom ne pravi se toliko često, a super su za jednostavan i brz ručak ili večeru. Možete da ih pospete parmezanom ili da ih takođe uvaljate u prezle, samo bez dodatka šećera. Možete da zamesite i malo veću količinu, pa da napravite i slane i slatke. Tašci nisu skupi, prave se od sastojaka koje uvek imate kod kuće, a što je najbolje od svega možete da ih zamrznete, pa kada vam se prijedu jednostavno ih izvadite i skuvate.

  • Sastojci:
  • 700 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml vode
  • 400 g sira

Priprema:

U dublju činiju stavite brašno, dodajte so, pa u sredini napravite udubljenje i dodajte celo jaje. Postepeno dolivajte mlaku vodu i zamesite glatko testo. Testo razvijte na površini koju ste posuli brašnom, pa ga oklagijom razvucite što tanje. Testo isecite na jednake pravougaonike dužine oko 10 cm. U jedan kraj stavite po kašičicu sira i preklopite. Prstima ili viljuškom pritisnite ivice da se dobro zalepe. U dublju šerpu sipajte vodu, dodajte malo soli i pustite da proključa. Lagano spuštajte taške u ključalu vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Ocedite ih i po želji ih pospite parmezanom ili prezlama.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE