Da li ste znali da listove cvekle možete da iskoristite u kulinarstvu? Više ne morate da ih bacate, od njih možete da napravite vrhunske đakonije, kao npr. salatu, rolnice, možete da punite pitu, da punite gjoze (azijske knedle)... Primena lišća u kulinarstvu je široka, a naš današnji predlog su prolećne rolnice. Napunite ih belim mesom, šargarepom u slatko-kiselom sosu i krastvcima. Takođe, možete da dodate papriku ili neko drugo povćre po želji. 

  • Sastojci:
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika soja sosa
  • 1/2 kašike sirćeta
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 čen belog luka 
  • prstohvat mlevenog korijandera 
  • 1 pileći file 
  • 1 krastavac 

Priprema: 
Isecite šargarepu na tanke trake, pa je stavite u posudu. Sipajte sojin sos, so, sirće, šećer, mleveni beli luk i korijander. Promešajte, pa propržite na malo ulja. Izvadite šargarepu, pa u istom tiganju propržite belo meso isečeno na tanke trake. Listove cvekle očistite, pa kratko blanširajte u ključaloj vodi. Na list stavite meso, šargarepu i krastavac isečen na tanke trake. Urolajte i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE