Jeste da Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, ali postoje i oni koji nekada žele jednostavnija jela. Naš predlog je da isprobate irski recept za krompir koji se pravi sa kupusom i čedar sirom. Čedar sir možete da napravite kod kuće od jeftinijih sastojaka, a ovako pripremljen krompir će vas sigurno oduševiti.
Sastojci:
- 2 praziluka
- 450 g mladog kupusa
- 4 čena belog luka
- 2,5 šolje pavlake za kuvanje
- 1,3 kg krompira
- 200 g čedar sira
- sveži peršun
- suvi vlašac
Recept za krompir sa sirom i kupusom:
Propržite praziluk i kupus
U tiganju na malo zagrejanog ulja propržite sitno seckani praziluk. Kada omekša dodajte kupus koji ste isekli na trake. Poslite i pržite još nekih 10 minuta. Smanjite temperaturu, pa sipajte 2 kašike vode, pa dinstajte još 5 minuta dok ne omekša i ne karamelizuje se.
Dodajte ostale sastojke
Zatim u kupus dodajte i seckani beli luk. Posle minut prebacite kupus na tanjir i u isti tiganj dodajte pavlaku za kuvanje, pa kuvajte sve dok ne krene da ključa.
Napravite jelo
U vatrostalnu posudu poređajte krompir isečen na tanke kolutove. Posolite, pa sipajte malo pavlake za kuvanje. Zatim poređajte malo kupusa sa prazilukom, pa dodajte rendani čedar. Zatim poređajte još jedan sloj krompira, posolite, premažite pavlakom za kuvanje, pa poređajte kupus i pospite čedar sir. Na isti način poređajte još dva sloja, a poslednji red treba da bude krompir.
Pecite krompir
Pokrijte vatrostalnu posudu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 30 minuta. Pospite seckanim peršunom i vlašcem.
Pročitajte i ovo: Pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus