Domaći liker od kruške sjajan je apritiv i posluženje kada vam dođu gosti, a pravi se veoma jednostavno, samo je potrebno malo strpljenja. Birajte kruške koju su zrele i mekane, ali vodite računa da nemaju oštećenja i da nisu počeli da trule, jer će to promeniti ukus samog pića. Od ove količine sastojaka dobićete oko dve litre likera, a možete i da obradujete drage ljude poklonom koji ste samo napravili.

Sastojci:
2 kg krušaka
1 kg šećera
1 litar rakije

Priprema:

Kruške dobro operite, očistite od semenki i isecite na sitnije kocke. Na dno tegle, zapremine 5 litara, stavite jedan red krušaka, zatim pospite šećerom, pa opet stavite red voća, pa šećera i sve tako dok ne utrošite sav materijal. Zalijte sve rakijom, zatvorite poklopac i dobro protresite. Stavite na dasku od prozora ili terasu na kojoj ima puno sunčeve svetlosti. Ostavite tako da stoji oko 3 nedelje, a povremeno protresite teglu kako bi se šećer u potpunosti otopio. Nakon tog vremena, liker procedite kroz gazu i sipajte u staklene, prethodno sterislisane flaše. Zatvorite ih čepom od plute ili metala i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Ukoliko se na dnu stvori talog pre konzumiranja dobro promućkajte.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE