1. Tikvice oprati, oljušiti i sitno iseći. Paprike prepoloviti, očistiti od semena i iseći na kockice. Vlašac i beli luk očistiti i sitno iseći.


Sastojci:

kilogram malih zelenih tikvica
2 crvene paprike
250 g vlašca
3 čena belog luka
kašika sveže mlevenog đumbira
4 kašike suvog grožđa
500 ml belog vinskog sirćeta
100 g šećera
kašičica soli
po 1/4 kašičica bibera, pimenta i korijandera

2. Tikvice, papriku, vlašac i luk pomešati, sipati u šerpu. Preliti sirćetom. Šećer, so, biber, piment (vrsta bibera) i korijander dodati, pomešati i kuvati na umerenoj temperaturi 45 minuta, uz često mešanje. Čatni ( slatkoslana mešavina) sipati u tegle, 15 minuta držati prevrnute, okrenuti i ohladiti. Neka odstoji 4 dana.