Ovaj živopisni rižoto od graška i pasulja je kao stvoren za ljubitelje povrća. Izuzetno je kremast, što ga čini odličnim prilogom uz meso ili pečurke. Možda ćete želeti da isprobate i najkremastiji rižoto sa šampinjonima. A evo i kako da napravite rižoto od graška i pasulja!
Sastojci:
- Ulje
- 1 veliki luk, sitno iseckan
- 4 čena belog luka, sitno narezana
- 300 g pirinča
- 200 ml suvog belog vina
- 1 litar povrtnog bujona, vrućeg
- 300 g smrznutog graška, odmrznutog
- 3 grančice mente, ubrani listovi
- Šaka spanaća
- 100 g pasulja, svežeg ili smrznutog
- Sitno narendana kora 1 limuna, plus isceđeni sok
- 60 g neslanog putera, isečenog na kockice
- 30 g parmezana
Recept za rižoto od graška i pasulja
Zagrejte ulje
Za rižoto od graška i pasulja zagrejte malo ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i 3 čena belog luka iseckanog na kriške i lagano kuvajte 7 minuta dok ne omekšaju i ne postanu providni. Ubacite pirinač, mešajte nekoliko minuta, a zatim sipajte vino i kuvajte dok se sva tečnost ne upije uz stalno mešanje.
Kuvajte pirinač
Dodajte kutlaču ili dve vrućeg povrtnog bujona i mešajte dok se tečnost ne upije, a zatim dodajte još jednu kutlaču. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav bujon i dok pirinač ne bude savršeno kuvan - mekan. Nemojte žuriti sa ovim procesom i često mešajte - ovo oslobađa skrob u pirinču, dajući vašem rižotu prepoznatljivu kremastu teksturu.
Izblendirajte grašak
Dok kuvate rižoto, 200 g odmrznutog graška stavite u blender sa ostatkom isečenog čena belog luka, nane i spanaća. Umutite u glatki, rastresiti sos, dodajući malo vode po potrebi. Okusite i začinite sa solju i malo limunovog soka. Kada je pirinač skuvan, umešajte sos od graška, preostali grašak, pasulj, limunovu koricu, puter i parmezan i začinite solju i biberom. Pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja. Uživajte u rižotu od graška i pasulja!
Pročitajte kako se pravi pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom.
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem