Gaspaćo je jedna od najpopularnijih letnjih čorbi, jer osvežava i lako se pravi. Pored čuvenog španskog jela, kada su napolju visoke temeprature, a jede vam se nešto lagano, poslužite odličnu supu od sočiva i spanaća. Možete je izblendirati i jesti kao čorbu, a ukus je neverovatan. Za to su zaslužni limun i različiti začini koji osvežavaju svako jelo. 

Sastojci: 

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk
  • 2 velike šargarepe
  • 3 čena belog luka 
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1/2 kašičice mlevene kurkume
  • 340 g sočiva 
  • 8 šoljica pilećeg bujona 
  • 2 šolje iseckanog spanaća 
  • 1 do 2 limuna
  • peršun ili mirođija

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom loncu, pa dodajte seckani luk, šargarepu, so i kuvajte, povremeno mešajte, oko 5 do 7 minuta. Dodajte seckani beli luk, kim, korijander, biber i kurkumu i kuvajte još 30 sekundi. Sipajte sočivo koje ste prethodno potopili u vodi, a onda i bujon. Pojačajte temepraturu dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i delimično poklopite i nastavite da kuvate dok sočivo ne omekša, oko 35 do 40 minuta. Zatim dodajte seckani spanać i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa šporeta i sipajte sok od limuna i seckani peršun ili mirođiju. Takođe, supu možete i da izblendirate štapnim mikserom. 

Instagram/inspiredtaste Supa od sočiva

Izvor: Stvar ukusa