Francuska supaod luka je supa za ručak ili večeru. To je savršena supa za hladne, snežne ili kišne dane, ili služi kao jelo za večeru ili predjelo. Možda će vam se dopasti i domaća paradajz čorba od samo 3 glavna sastojka. Koristeći instant lonac, luk se brzo karamelizuje i zahteva vrlo malo pažnje. Za preliv tostiranog hleba koristite jednu veliku ili dve male kriške. Evo kako da napravite francusku supu od luka!
Sastojci:
- 1kg i 400g luka
- 230 g tvrdog sira
- 6 kašika neslanog putera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 čen belog luka, izgnječen ili sitno mleven
- 2 litre goveđeg bujona sa niskim sadržajem natrijuma
- 2 kašike suvog šerija ili crvenog vina, po želji
- 1 1/2 kašičica soli ili po ukusu
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 2 kašičice Vorčester sosa
- 1 lovorov list
- 2 grančice majčine dušice
- 6 do 12 kriški francuskog bageta, u zavisnosti od veličine, tostirano
- Listovi majčine dušice ili seckani vlašac, opcioni ukras
Recept za čuvenu francusku supu sa lukom
Pripremite sastojke
Za čuvenu francusku supu sa lukom prvo sakupite sastojke. Odsecite krajeve luka, a zatim isecite luk na pola po dužini; oljuštite ga i isecite na kriške. Iseckajte sir i stavite ga u frižider dok ne budete spremni da sastavite preliv.
Dinstajte luk
Odaberite funkciju sotiranja na ekspres loncu i podesite je na najnižu postavku. Kada se lonac zagreje, dodajte puter i mešajte ga dok se ne istopi i počne da krčka. Dodajte luk i sodu bikarbonu i dinstajte, često mešajući, dok luk ne omekša, oko 3 do 4 minuta. Dodajte beli luk i kuvajte još 1 minut.
Dodajte bujon
Dodajte oko 1/4 šolje goveđeg bujona (ili 2 kašike šerija ili crvenog vina i 2 kašike bujona) u luk i zatvorite poklopac. Okrenite ventil za ispuštanje pare u položaj za zaptivanje. Izaberite kuvanje pod pritiskom ili ručno dugme, visoki pritisak i podesite vreme na 18 minuta. Kada vreme istekne, pažljivo okrenite ventil za ispuštanje pare na ventilaciju da biste brzo ispustili paru. Izaberite funkciju sotiranja i nastavite da kuvate, neprestano mešajući, sve dok veći deo tečnosti ne ispari i luk ne postane tamno zlatno braon.
Dodajte sos
Dodajte so, biber, preostali goveđi bujon, Vorčester sos, lovorov list i majčinu dušicu. Uključite funkciju sotiranja na najvišu postavku i dovedite supu do ključanja. Uključite funkciju sotiranja na najnižu postavku i kuvajte 10 minuta.
Zapecite u rerni
Uklonite i bacite lovorov list i grančice majčine dušice. Probajte čorbu i prilagodite začine. Zagrejte rernu. Stavite vatrostalnu posudu na lim za pečenje i napunite je supom. Stavite tostirani hleb supu i prekrijte izdašnom količinom iseckanog sira. Pecite supu dok se sir ne rastopi i hleb lepo porumeni oko ivica. Ukrasite svaku porciju listićima majčine dušice ili seckanim vlašcem. Uživajte u francuskoj supi sa lukom!
Pročitajte i kako se pravi gurmanska hamburger supa
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem