Prolećni potaž od praziluka i krompira je savršen obrok za sezonu u kojoj smo. Zbog praziluka potaž dobija svež ukus. Možda ćete želeti da isprobate i potaž od sočiva i šargarepe. Možete čak da isečete praziluk na trakice i ukrasite potaž kada ga skuvate. Evo kako da napravite prolećni potaž od praziluka i krompira!
Sastojci:
- 3 veze praziluka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, sitno narezana
- ½ kašičice senfa
- 1 srednji krompir, sitno isečen
- 600 ml povrtnog bujona
- 100 ml ulja, plus dodatak za prženje
- 10 g peršuna
- 50 ml mleka
- Sok od limuna
Recept za Prolećni potaž od praziluka i krompira
Ispržite luk
Za potaž od praziluka i krompira odvojite 3 praziluka, a ostatak narežite. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite iseckani praziluk, beli luk, prstohvat soli i senf 5 minuta. Dodajte krompir, dinstajte 4 minuta uz često mešanje, pa sipajte bujon i dinstajte 20 minuta.
Napravite "zeleno" ulje
U međuvremenu, prepolovite rezervisani praziluk. Zelene delove grubo iseckajte, a zatim umutite u malom blenderu sa 100 ml ulja do svetlo zelene boje. Sipajte u sito postavljeno iznad male posude i ostavite da kaplje.
Servirajte potaž
Iseckajte bele delove praziluka na fine trake. Sipajte dovoljno ulja u mali tiganj da pokrije podlogu, zagrejte dok ne postane vruće, a zatim propržite bele trake praziluka do zlatne i hrskave boje. Ocediti na kuhinjskom papiru i posolite. Kada je potaž gotov, dodajte peršun, skinite sa vatre i umutite štapnim blenderom dok ne postane glatko, dodajući mleko ili bujon da se razblaži. Začinite po ukusu solju, biberom i limunovim sokom. Poslužite uz malo zelenog ulja i prženih tračica praziluka. Uživajte u potažu od praziluka i krompira.
Pročitajte kako se pravi potaž od batata i crvenog sočiva
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem