Kiseli krastavci su nezaobilazna zimnica u svakom domaćinstvu. Domaćice već uveliko kupuju kornišone ili krastavčiće i prave zalihe. U nastavnu pogledajte kako da pripremite kornišone bez sterilizacije, kao i marinadu za ovo hrskavo povrće.
Sastojci:
Za teglu krastavaca od 1 litra:
- 550-600 g krastavaca
- pola glavice luka
- 2 zrna aleve paprike
- 1 pupoljak karanfilića
- 5 zrna crnog bibera
- 1 kašičica semena senfa
- 1 lovorov list
- 1-2 čena belog luka
- mirođija
- 20 g soli (2 kašičice)
- 45 g šećera (2 supene kašike)
- 1,5 kašičice 70% sirćetne kiseline
Marinada za 1 litar vode:
- 1 litar vode
- 2 supene kašike soli
- 5 kašika šećera
- 4 kašičice 70% sirćetne kiseline
Priprema:
Krastavce držite u hladnoj vodi 2 sata. Ocedite vodu iz krastavaca i dobro isperite. Luk isecite proizvoljno, ljutu papriku podelimo na 2 polovine. U svaku litarsku teglu stavimo 1/2 malog luka, parče ljute paprike, ali ovo nije neophodno, sve je po vašem ukusu.
Od začina u svaku teglu dodajemo zrna paprike, 1 pupoljak karanfilića, 5 zrna crnog bibera, punu kašičicu semena senfa, 1 lovorov list, 1 čen belog luka i mirođiju.
Sada čvrsto složite krastavce, najbolje male. Tegle sa krastavcima prelijte ključalom vodom, ostavite 10 minuta. Zatim ispustimo tu vodu, ponovo proključamo i ponovo sipamo. Ako kiselite krastavce u teglama od 2 ili 3 litra, onda koristite metod dvostrukog sipanja sa intervalom od 15 minuta.
Ko više voli da konzervira gotovu marinadu, posle drugog zagrevanja vodu iz tegli iscedite u posudu i obavezno premerite da biste znali koliko da kuvate marinadu. Dakle, u svaku litarsku teglu krastavaca sipajte 2 kašičice soli i 2 kašike šećera. Tamo sipajte 1,5 kašičice 70% sirćetne kiseline. Napunite pripremljene tegle kipućom vodom i dobro zatvorite. Par puta prevrnemo tegle da se so i šećer brzo rastvore i obavezno umotavamo dok se potpuno ne ohlade.
Takvi hrskavi slatko-kiseli kiseli krastavci savršeno se čuvaju na sobnoj temperaturi, ali, nažalost, ne dugo, jer su veoma ukusni i brzo se pojedu!
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno