Kiseli krastavci su nezaobilazna zimnica u svakom domaćinstvu. Domaćice već uveliko kupuju kornišone ili krastavčiće i prave zalihe. U nastavnu pogledajte kako da pripremite kornišone bez sterilizacije, kao i marinadu za ovo hrskavo povrće.

Sastojci:

Za teglu krastavaca od 1 litra:

  • 550-600 g krastavaca
  • pola glavice luka
  • 2 zrna aleve paprike
  • 1 pupoljak karanfilića
  • 5 zrna crnog bibera
  • 1 kašičica semena senfa
  • 1 lovorov list
  • 1-2 čena belog luka
  • mirođija
  • 20 g soli (2 kašičice)
  • 45 g šećera (2 supene kašike)
  • 1,5 kašičice 70% sirćetne kiseline

Marinada za 1 litar vode:

  • 1 litar vode
  • 2 supene kašike soli
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašičice 70% sirćetne kiseline

Priprema:

Krastavce držite u hladnoj vodi 2 sata. Ocedite vodu iz krastavaca i dobro isperite. Luk isecite proizvoljno, ljutu papriku podelimo na 2 polovine. U svaku litarsku teglu stavimo 1/2 malog luka, parče ljute paprike, ali ovo nije neophodno, sve je po vašem ukusu.

Od začina u svaku teglu dodajemo zrna paprike, 1 pupoljak karanfilića, 5 zrna crnog bibera, punu kašičicu semena senfa, 1 lovorov list, 1 čen belog luka i mirođiju.

Sada čvrsto složite krastavce, najbolje male. Tegle sa krastavcima prelijte ključalom vodom, ostavite 10 minuta. Zatim ispustimo tu vodu, ponovo proključamo i ponovo sipamo.  Ako kiselite krastavce u teglama od 2 ili 3 litra, onda koristite metod dvostrukog sipanja sa intervalom od 15 minuta.

Ko više voli da konzervira gotovu marinadu, posle drugog zagrevanja vodu iz tegli iscedite u posudu i obavezno premerite da biste znali koliko da kuvate marinadu. Dakle, u svaku litarsku teglu krastavaca sipajte 2 kašičice soli i 2 kašike šećera. Tamo sipajte 1,5 kašičice 70% sirćetne kiseline.  Napunite pripremljene tegle kipućom vodom i dobro zatvorite. Par puta prevrnemo tegle da se so i šećer brzo rastvore i obavezno umotavamo dok se potpuno ne ohlade.

Takvi hrskavi slatko-kiseli kiseli krastavci savršeno se čuvaju na sobnoj temperaturi, ali, nažalost, ne dugo, jer su veoma ukusni i brzo se pojedu!

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE