Ukoliko ste ljubitelj kiselih krastavaca i ne možete da dočekate sezonu zimnice, imamo sjajno rešenje za vas. Brzo ukiseljeni krastavci pripremaju se jednostavno, tegle nije potrebno da se sterilišu, a ne zahtevaju ni previše posla. Važno je samo da krastavce dobro začinite, a zatim budete samo malo strpljivi dok sunce ne odradi posao.
Uz krastavce i začine biće vam potrebna tegla malo veće zapremine ili dve manje.
Sastojci:
- 1 kg krastavčića
- 1 l vode
- 250 ml sirćeta
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu
Priprema:
Krastavce prvo dobro operite, isecite im vrhove, a zatim ih pomoću noža isecite skoro do kraja na četiri dela tako da svaki krastavac ostane povezan na vrhu. Na dno tegle stavite malo bibera u zrnu, poređajte krastavce i dodajte vodu i sirće koje ste prethodno pomešali. Ubacite kašičicu soli i pola kašičice šećera. Ukoliko stavljate u jednu veliku teglu sipajte sve sastojke. Zatvorite poklopac i dobro protresite svaku teglu, pa sve stavite na osunčano mesto, kao što je recimo daska od prozora ili terasa. Kada ih stavite poklopac otvorite i ostavite ga da stoji samo poklopljen bez zavrtanja. Tako pripremljene krastavce ostavite na suncu dan ili dva, u zavisnosti od toga koliko želite da budu kiseli. Nakon toga sklonite ih sa izvora svetlosti, ostavite ih kratko sa sobnoj temeperaturi, pa ih prebacite u frižider. Brzo ukiseljeni krastavci odlični su kao dodatak raznih salata, ali i kao samostalan prilog uz bilo koje jelo.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem