Ukoliko ste ljubitelj kiselih krastavaca i ne možete da dočekate sezonu zimnice, imamo sjajno rešenje za vas. Brzo ukiseljeni krastavci pripremaju se jednostavno, tegle nije potrebno da se sterilišu, a ne zahtevaju ni previše posla. Važno je samo da krastavce dobro začinite, a zatim budete samo malo strpljivi dok sunce ne odradi posao.
Uz krastavce i začine biće vam potrebna tegla malo veće zapremine ili dve manje.
Sastojci:
- 1 kg krastavčića
- 1 l vode
- 250 ml sirćeta
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu
Priprema:
Krastavce prvo dobro operite, isecite im vrhove, a zatim ih pomoću noža isecite skoro do kraja na četiri dela tako da svaki krastavac ostane povezan na vrhu. Na dno tegle stavite malo bibera u zrnu, poređajte krastavce i dodajte vodu i sirće koje ste prethodno pomešali. Ubacite kašičicu soli i pola kašičice šećera. Ukoliko stavljate u jednu veliku teglu sipajte sve sastojke. Zatvorite poklopac i dobro protresite svaku teglu, pa sve stavite na osunčano mesto, kao što je recimo daska od prozora ili terasa. Kada ih stavite poklopac otvorite i ostavite ga da stoji samo poklopljen bez zavrtanja. Tako pripremljene krastavce ostavite na suncu dan ili dva, u zavisnosti od toga koliko želite da budu kiseli. Nakon toga sklonite ih sa izvora svetlosti, ostavite ih kratko sa sobnoj temeperaturi, pa ih prebacite u frižider. Brzo ukiseljeni krastavci odlični su kao dodatak raznih salata, ali i kao samostalan prilog uz bilo koje jelo.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus